Američka komisija za hartije od vrijednosti tužila Ilona Maska

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

VAŠINGTON- Američka komisija za hartije od vrijednosti (SEC) tužila je američkog milijardera i preduzetnika Ilona Maska, u namjeri da ga natjera da svjedoči o prošlogodišnjem preuzimanju kompanije X (Tviter).

Kako navodi CNBC, advokati koji predstavljaju SEC naveli su u pravnom podnesku da se Mask nije odazvao sudskom pozivu za svjedočenje 15. septembra.

"Maskovo stalno odbijanje da se povinuje administrativnom nalogu SEC ometa i odlaže istragu koja treba da utvrdi da li je došlo do kršenja federalnih zakona o hartijama od vrijednosti prilikom preuzimanja kompanije X (Tviter)", tvrde advokati SEC.

Prema britanskom listu Ekonomist, SEC istražuje da li je Mask možda prekršio zakon o hartijama od vrijednosti kupovinom akcija X (Tviter) prije nego što je kupovina te kompanije završena.

Američku komisiju za hartije od vrijednosti zanima i da li je Mask prekršio neke propise time što je davao javne izjave o svojim ulaganjima u X (Tviter).  

"Gospodin Mask je već više puta svjedočio za SEC u ovoj istrazi koja je pogrešna. Dosta je bilo", izjavio je Maskov advokat Aleks Spiro.

Ročište o podnesku zakazano je za 9. novembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana