Albanski lobista, senator Menendez proglašen krivim po 16 tačaka optužnice

Tanjug
Albanski lobista, senator Menendez proglašen krivim po 16 tačaka optužnice

NjUJORK - Američki senator Bob Menendez proglašen je danas krivim po 16 tačaka optužnice za primanje mita, nakon što se izjasnio da nije kriv, prenio je Rojters.

Menendezu (70), koji je poznati albanski lobista, sudilo se zbog primanja mita u gotovini i zlatnim polugama kako bi učinio uslugu biznismenima iz Nju Džerzija, što je on negirao. On je optužen i da je radio kao strani agent u korist Egipta, što je takođe odbacio. Nakon izricanja presude, lider većine u Senatu SAD Čak Šumer pozvao je Menendeza da podnese ostavku.

Guverner Nju Džerzija Fil Marfi je pozvao Senat da, ukoliko Menendez odbije da podnese ostavku, glasaju za to da on bude izbačen.

Prošle sedmice su advokati proveli više od 15 sati iznoseći završnu riječ i pozvali su porotu da pažljivo ispita stotine dokaza i svjedočenja.

Tužioci su insistirali na tome da je u senatorovom domu tokom pretrage FBI 2022. zaplijenjeno više od 480.000 dolara u gotovini, kao i zlatnih poluga vrijednih 150.000 dolara, navodeći da je to prihod od primanja mita.

Menendez je uprkos suđenju najavio prije nekoliko nedjelja da će se ponovo kandidovati ove godine kao nezavisni kandidat.

Menendez je srpskoj javnosti poznat kao albanski lobista, koji je tražio od administracije u Vašingtonu da izvrši pritisak na Srbiju da prizna nezavisnost tzv. Kosova.

On je tokom karijere izjavljivao da je ponosan što su SAD 2008. godine među prvima priznale nezavisnost južne srpske pokrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana