Albanija: Skupština ukinula imunitet Beriši, otvoren put za njegovo hapšenje

Srna
Foto: Tanjug/AP

TIRANA- Skupština Albanije ukinula je imuniteta bivšem premijeru Saljiju Beriši, koji je osumnjičen za korupciju, čime je otvoren put za njegovo hapšenje.

Skupštini su juče dostavljena dva izvještaja članova Mandatnog vijeća koji su glasali za zahtjev Specijalnog tužilaštva kojim se traži ukidanje muniteta Beriši, a zatim njegovo hapšenje.

Poslanik Demokratske partije Enkelejd Alibeaj rekao je da je Beriša promijenio neke zakone u korist svog zeta u privatizaciji nekadašnjeg kompleksa "Partizani", prenosi "Ej-Bi-Si" na albanskom jeziku.

Argumentujući zašto treba dati odobrenje za njegovo hapšenje, Alibeaj je rekao da je Berišin sukob sa pravdom prilika da bivši premijer sačuva svoje dostojanstvo.

Ponovo haos u albanskom parlamentu, sukobili se poslanici i obezbjeđenje

Beriša je ukidanje imuniteta nazvao neustavnim i antidemokratskim činom.

"Danas je narko-parlament neustavnim, antidemokratskim aktom glasao da mi se ukine imunitet i budem uhapšen", rekao je Beriša.

On je rekao da ova odluka neće uništiti opoziciju, već će je maksimalno mobilisati.

Specijalno tužilaštvo Albanije tereti Berišu i njegovog zeta za korupciju u vezi sa zemljištem gdje se nalazio sportski klub "Partizani".

U optužnici se navodi da je Beriša koristio svoj uticaj kao premijer od 2005. do 2009. godine da izvrši pritisak na zaključenje postupka privatizacije u korist drugih uključujući supruga njegove kćerke. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana