Alarm u SAD i Britaniji zbog mogućeg nuklearnog sporazuma Iran-Rusija

Tanjug
Alarm u SAD i Britaniji zbog mogućeg nuklearnog sporazuma Iran-Rusija

LONDON - Britanija i SAD strahuju da je Rusija sa Iranom podijelila nuklearne tajne u zamjenu za balističke rakete za bombardovanje Ukrajine, piše danas "Gardijan".

U osvrtu na sastanak američkog predsjednika Džoa Bajdena sa britanskim premijerom Kirom Starmerom u petak u Vašingtonu, britanski list podsjeća na Bajdenovu primjedbu da Rusija i Iran učvršćuju vojnu saradnju u trenutku kada je Teheran u procesu obogaćivanja uranijuma kako bi došao do svog dugo željenog cilja - nuklearne bombe.

Pozivajući se na neimenovane britanske izvore, londonski dnevnik navodi da postoji zabrinutost zbog mogućnosti da Iran "trampi" balističke rakete u zamjenu za nuklearnu tehnologiju.

U analizi se napominje da su London, Pariz i Berlin prošle nedjelje zajedno upozorili da zalihe visoko obogaćenog uranijuma Irana "nastavljaju značajno da rastu, bez ikakvog vjerodostojnog civilnog opravdanja".

"Saradnja sa iskusnim ruskim stručnjacima ili korišćenje ruskog znanja pomogli bi da se ubrza proces izrade nuklearne bombe, iako Iran poriče da to pokušava", ocjenjuje "Gardijan".

Iako nisu istorijski saveznici, Rusija i Iran sve se više udružuju u suprotstavljanju Zapadu, i to u okviru šire osovine koja, u različitim stepenima, uključuje i Kinu i Sjeveru Koreju, što je odraz povratka u eru nadmetanja koja podsjeća na hladni rat, zaključuje britanski dnevnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana