Aktivisti blokirali belgijsko predstavništvo Alibabe, privedeno oko 700 ljudi

Tanjug
Aktivisti blokirali belgijsko predstavništvo Alibabe, privedeno oko 700 ljudi

BRISEL- Više stotina klimatskih aktivista danas su blokirale  distribucijski centar kineske kompanije Alibaba i aerodrom za privatne avione u Antverpenu, rekli su aktivisti.

Koalicija protiv fosilnih goriva "Code Red" saopštila je da je policija privela nekoliko stotina  protestanata, prenosi Frans 24.

-U Liježu su aktivisti blokirali kineskog diva onlajn trgovine Alibabu. Avioni puni robe široke potrošnje iz Kine ne mogu se istovariti, a kamioni ne mogu da napuste lokaciju. U Antverpenu je vazdušni saobraćaj paralizovan, uprkos tome što je više od 700 aktivista privedeno, a 40 njih su još uvijek na licu mjesta - navodi se u saopštenju.

Na aerodromu u blizini Antverpena policija je ispalila suzavac i silom zadržala protestante obučene u bijele kombinezone dok su pokušavali da upadnu u zgradu.

Današnji protest je posljednji u nizu akcija građanske neposlušnosti koje je organizovala evropska koalicija "Code Red" u Belgiji.

Kompanija Alibaba je 2021. godine otvorila evropski distribucijski centar na 30.000 kvadratnih metara u Liježu.

-Aerodrom Lijež je najbrže rastući aerodrom u Evropi. Milioni evra javnog novca ulažu se u ovo širenje, koje ide na štetu stotina hektara poljoprivrednog zemljišta - rekao je aktivist "Code Red" Luj Drusen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana