Aksios: Očekuje se da se Džo Bajden tokom vikenda povuče iz trke za reizbor

Tanjug
Foto: Axios

VAŠINGTON - Nekoliko visokorangiranih demokrata očekuje da se predsjednik SAD Džo Bajden ovog vikenda povuče iz trke za reizbor, piše danas američki portal Aksios.

Neimenovani zvaničnici rekli su da se Bajden, uprkos tvrdnjama da ostaje u trci za novi mandat u Bijeloj kući, privatno pomirio sa sve većim pritiskom, lošim anketama i pitanjima u vezi njegovih godina i sposobnosti, što onemogućava nastavak njegove kampanje.

''Najviši lideri njegove stranke, njegovi prijatelji i ključni donatori vjeruju da on ne može da pobijedi, ne može da promijeni percepciju javnosti o svom uzrastu i oštroumnosti i ne može da ostvari kongresne većine'', naveli su izvori.

Predsjedniku je rečeno da bi, ukoliko se ne povuče, bivši predsjednik Tramp mogao da pobijedi ubedljivo i da u novembru izbriše Bajdenovo naslijeđe, kao i nade demokrata.

Jedan izvor rekao je da Bajden može da bira da između toga da li će biti ''jedan od heroja istorije” ili činjenice da da “nikada neće postojati Bajdenova predsjednička biblioteka”.

Neimenovani izvor je istakao da se nada da će predsjednik ''uraditi pravu stvar'' i da je ''krenuo u tom pravcu''.

Demokrate očekuju da će ankete nakon Republikanske nacionalne konvencije pokazati da postoji mogućnost da je opala podrška i demokratama u Kongresu, piše Aksios.

Uprkos tome što su se demokratski zvaničnici nadali da će izbjeći povlačenje predsjednika, koga ''vole i poštuju'', anketa koju je u srijedu objavio AP pokazala je da dve trećine demokratskih birača žele da Bajden odustane i bude zamjenjen drugim kandidatom.

Bajden je prethodno, nakon debate s Trampom na CNN-u, a prije atentata na Trampa u subotu, rekao da ga ''samo svemogući Gospod'' može naterati da odustane od izborne trke, dok je prošle nedelje rekao da će se povući ako mu pomoćnici pokažu dokaz da ne može da pobijedi na izborima zakazanim za 5. novembar.

Najmanje 20 kongresmena demokrata javno je pozvalo Bajdena da okonča svoju kampanju nakon nezadovoljavajućeg nastupa u debati protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana