Akcije na američkoj berzi naglo pale

Agencije
Akcije na američkoj berzi naglo pale

Akcije na američkoj berzi danas su naglo pale zbog rasprodaje na svjetskim tržištima, što je posljedica strahova od recesije u SAD, nakon razočaravajućeg julskog izvještaja o zapošljavanju.

Indeks Dow Jones pao je za 2,3 odsto, Nasdaq je izgubio 3,9 odsto vrijednosti, a S&P 500 3,0 odsto, prenosi Si-En-Bi-Es.

Kako se navodi, investitori su zabrinuti zato što američka centralna banka Federalne rezerve (FED) nije blagovremeno smanjila kamatne stope, odlučivši prošle nedjelje da ih zadrži u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto, odnosno na najvišem nivou u posljednje dvije decenije.

Akcije tehnoloških kompanija kretale su se danas na najnižim nivoima, pa je Nvidia pala za više od pet odsto nakon što je u današnju sesiju ušla sa više od 23 odsto manjom vrijednošću u odnosu na nedavni maksimum.

Tržišna vrijednost Tesle pala je za 10 odsto, a akcije kompanije Epl za skoro 4,6 odsto, nakon što je Berkšir Hatavej Vorena Bafeta prepolovio svoj udio u proizvođaču ajfona.

Procentualno najviše pao je japanski indeks Nikkei 225 i to za 12,4 odsto, u svom najgorem danu od 1987. godine kada je "crni ponedjeljak" pogodio Volstrit.

Si-En-Bi-Es podsjeća da je tog dana indeks Dow Jones izgubio više od 22 odsto svoje vrijednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana