Ajd: Prihvatljivo gađanje ruske terotorije zapadnim oružjem

SRNA
Ajd: Prihvatljivo gađanje ruske terotorije zapadnim oružjem

OSLO - Ministar spoljnih poslova Norveške Espen Bart Ajd izjavio je da smatra da je prihvatljivo da Kijev koristi oružje dobijeno od Zapada za gađanje vojnih meta na ruskoj teritoriji.

"Vjerujemo da Ukrajina, u skladu sa međunarodnim zakonom, ima jasno pravo da napadne Rusiju unutar te zemlje. Ukrajina može da koristi oružje dobijeno od zapadnih zemalja protiv vojnih meta povezanih sa ruskom specijalnom vojnom operacijom", rekao je Ajd za norveški medijski servis NRK.

On je takvu situaciju nazvao "savršeno normalnom" tokom sukoba.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u ponedjeljak, 27. maja, da Ukrajina ima pravo da gađa vojne mete u Rusiji.

On je dodao da su pojedine članice Alijanse ukinule ograničenja za napade i da je "došlo vrijeme da se razmotri ukidanje drugih ograničenja".

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je 3. maja da Kijev ima pravo da upotrijebi britansko oružje za napad na rusku teritoriju, nakon čega je Moskva upozorila da bi ruska vojska mogla da gađa britanske vojne objekte i opremu unutar i izvan Ukrajine u slučaju takvog scenarija.

List "Politiko" objavio je juče da je administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena tajno odobrila Kijevu upotrebu američkog oružja za napade unutar Rusije, "ali samo blizu Harkovske oblasti".

Američki "Njujork tajms" objavio je da je državni sekretar SAD Entoni Blinken nedavno izjavio da planira da predloži Bajdenu da ukine zabranu upotrebe američkog oružja za gađanje meta u Rusiji.

Komentarišući navode medija i izjave zapadnih zvaničnika, predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u utorak, 28. maja, da predstavnici NATO članica "treba da budu svjesni čime se igraju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana