Afričke zemlje pogođene epidemijom opasnog virusa, ali vakcina još nema

Tanjug
Afričke zemlje pogođene epidemijom opasnog virusa, ali vakcina još nema

LONDON– Nijedna od afričkih zemalja pogođenih aktuelnom epidemijom novog soja virusa mpoks, ranije poznatog kao majmunske boginje, još nije dobila nijednu obećanu vakcinu, piše danas Gardijan.

Najviše pogođen epidemijom novog soja klejd 1b je Demokratska Republika Kongo, gdje je od početka godine umrlo 629 osoba, a prijavljeno 18.000 slučajeva, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Novi soj registrovan je i u Burundiju, Ugandi, Ruandi, Keniji, Švedskoj i Tajlandu.

Direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus kazao je da bi prve doze vakcina u Kongo trebalo da stignu u roku od nekoliko dana, ali slična obećanja o donacijama vakcina iz SAD nisu se ostvarila na vrijeme.

Kada je riječ o donacijama, nije bilo koordinisane akcije, pri čemu je Španija obećala 500.000 doza, dok su Nemačka i Francuska obećale po 100.000, a SAD su rekle da će donirati 50.000 doza.

Do sada, međutim, nijedno od tih obećanja nije ostvareno.

Afrički Centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopštili su prije nekoliko dana da je od 245 miliona dolara koliko su tražili za borbu protiv epidemije samo 10 odsto obezbijeđeno.

Ljekar za infektivne bolesti iz bolnice Univerziteta Niger Delta, Dimi Ogoina, kazao je da nemar kako međunarodne zajednice, tako i afričkih vlada, znači da decenijama nakon što je mpoks prvi put identifikovan, još uvijek nema dovoljno vakcina niti lekova dostupnih ugroženim zemljama.

On je dodao da je do šire međunarodne reakcije na virus došlo samo tokom globalne epidemije 2022. kada se mpoks proširio na Evropu i Sjevernu Ameriku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana