Afrička mirovna misija sutra u Kijevu

Tanjug
Afrička mirovna misija sutra u Kijevu

VARŠAVA - Predsjednici Južnoafričke Republike, Zambije i Komorskih Ostrva doputovaće četvrtak u okviru mirovne misije u Kijev, gdje će razgovarati sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja poljski portal RP.

Predsjednici Južnoafričke Republike Siril Ramafosa, Zambije Hakainde Hičilema i Komorskih Ostrva Azali Asumani, koji trenutno predsjedava Afričkom unijom stigli su u Varšavu, gdje će danas razgovarati sa predsjednikom Poljske Andžejem Dudom.

Ambasador Ukrajine u Varšavi Vasil Zvarič izjavio je za RP da će oni razgovarati sa Zelenskim odmah po dolasku u Kijev.

Kako navodi portal, delegacija bi nakon razgovora u Kijevu trebalo da otputuje u Moskvu i da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prema najavama, u delegaciji će biti predstavnici još tri zemlje, uključujući Egipat i Senegal. 

Sredinom maja, Ramafosa saopštio je da je predstavio mirovnu inicijativu Putinu i Zelenskom u ime Zambije, Senegala , Konga, Ugande , Egipta i Južnoafričke Republike. 

Prema njegovim riječima, i Moskva i Kijev su pristali da prihvate misiju šefova afričkih država. 

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba je prošle nedelje naglasio da u bilo kakvim mirovnim pregovorima, čak ni između redova, ne može biti prijedloga teritorijalnih ustupaka za Rusiju i da oni ne mogu dovesti do zamrzavanja sukoba.

Iz Kremlja su saopštili da su spremni da sa velikom pažnjom saslušaju sve prijedloge koji bi doprineli rješavanju sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana