Advokati pod prijetnjama!

Tanjug
Advokati pod prijetnjama!

AMSTERDAM – Više od polovine holandskih advokata (oko 55 procenata) suočilo se u prethodnih godinu dana sa agresijom, prijetnjama i zastrašivanjem od klijenata ili drugih osoba, poput suprotstavljene strane, navodi se u izvještaju za Holandsku advokatsku komoru (Nova), prenio je danas Trouv.

Ipsos I&O je anketirao 714 advokata za ovo istraživanje, sprovedeno u ime Nove, a verbalno nasilje bilo je najčešće.

Oko 38 procenata advokata bilo je uznemiravano ili zastrašivano, dok je 24 procenata dobijalo prijetnje, a četiri procenata je fizički napadnuto, prenosi NL tajms.

Advokati pominju uvrede i prijetnje smrću.

- Najviše me iznenadilo to što je 47 procenata advokata iskustvo poslednjeg incidenta opisalo kao 'ozbiljno do vrlo ozbiljno'. Ponovo smo dobili potvrdu da je uticaj takvih incidenata na život advokata značajan, rekla je Sane van Oers, generalna dekanka Nove, za Trouv.

Više od polovine advokata izjavilo je da su agresija i prijetnje smanjili njihovo zadovoljstvo poslom, a četvrtina je rekla da su uticali na njihov privatni život.

Nova je počela da prati bezbjednost advokata nakon što je advokat Derk Virsum ubijen ispred svoje kuće u Amsterdamu 2019. godine.

- To je dovelo do toga da se kao profesionalna grupa sve više razgovara o agresiji sa kojom se suočavamo tokom našeg rada. Ranije sam primjećivala određeni otpor, ali sada se o ovoj temi više govori i pruža se dodatna podrška i pomoć, istakla je Oers.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana