Abas: Spremni da preuzmemo kontrolu nad Gazom, ali kao deo sveobuhvatnog rješenja

GS-Agencije
Abas: Spremni da preuzmemo kontrolu nad Gazom, ali kao deo sveobuhvatnog rješenja

Trideset peti dan sukoba Izraela i Hamasa. Izraelska vojska je saopštila da je gađala ciljeve u Siriji kao odgovor na napad dronom na školu u izraelskom gradu Eilatu. IDF tvrdi da su kopnene jedinice ubile nekoliko operativaca Hamasa, uključujući pripadnike elitnih snaga koji su učestvovali u napadu na Izrael 7. oktobra.

Abas: Spremni da preuzmemo kontrolu nad Gazom, ali kao deo sveobuhvatnog rješenja

Predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas ponovio je danas da je to tijelo spremno da ponovo preuzme kontrolu nad Pojasom Gaze nakon rata Izraela i Hamasa, ali je poručio da će to prihvatiti samo u okviru sveobuhvatnog političkog rešenja koje uključuje palestinsku državu u granicama iz 1967. godine, sa Istočnim Jerusalimom kao prestonicom.

U govoru povodom 19. godišnjice smrti palestinskog lidera Jasera ​​Arafata, Abas je poziva na očuvanje Arafatovog nasleđa i zaštitu Palestinske oslobodilačke organizacije kao jedinog legitimnog predstavnika palestinskog naroda, prenosi "Tajms of Izrael".

Abas je takođe pozvao na održavanje međunarodne mirovne konferencije kako bi se dale "međunarodne garancije" i raspored za okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija.

On je odbacio mogućnost da Izrael ponovo okupira Pojas Gaze ili da Palestinci iz te enklave ili sa Zapadne obale budu protjerani u drugoj "nakbi", što se odnosi na raseljavanje Palestinaca sa teritorije Izraela nakon izraelskog rata za nezavisnost 1948.

Izrael je ranije saopštio da namjerava da zadrži bezbjednosnu kontrolu nad Gazom na neodređeno vrijeme kada završi vojni pohod protiv militantne grupe Hamas koja je na vlasti u toj palestinskoj enklavi, ali da ne namjerava da je ponovo okupira.

IDF: Ubijeno nekoliko komandanata Hamasa

Izraelski vojnici ubili su nekoliko komandanata palestinskog Hamasa koji su bili umiješani u napad na izraelsku teritoriju 7. oktobra, saopštile su danas Odbrambene snage Izraela /IDF/.

U objavi IDF-a na "Telegramu" navodi se da su ubijeni brojni militanti Hamasove elitne jedinice "Nuhba" koji su učestvovali u tom napadu.

IDF ističe da su među ubijenima komandanti Ahmed Musa i Omar el Hindi, koji su bili na položaju u zapadnoj Džabaliji, prenio je "Sputnjik".

SZO: Bombardovana bolnica Al Šifa, van funkcije 20 bolnica u Pojasu Gaze

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila danas da je bolnica Al Šifa u Gazi bombardovana i dodala da je sada 20 bolnica u toj Pojasu Gaze u potpunosti van funkcije.

"Nemam detalje o Al Šifi, ali znamo da je bombardovana", rekla je portparolka SZO Margaret Haris i dodala da se na licu mjesto odvija "intenzivno nasilje", prenosi Al Džazira.

Palestinske vlasti su navele da je jedna osoba stradala, a da je nekoliko ranjenih, prenosi Gardijan.

Postoje izvještaji o intenzivnim borbama izraelskih snaga sa borcima Hamasa u blizini bolnice Al Šifa, a na društvenim mrežama su se pojavili video-snimci na kojima se navodno vide povređeni u bolnici Al Šifa, u koju su se sklonili mnogi stanovnici Gaze.

"Ovo je čekaonica ispod koje su se sklonila interno raseljena lica", rekao je direktor bolnice Medhat Abas za CNN.

Izraelska vojska (IDF) optužuje palestinsku militantnu grupu Hamas da krije svoje borce po bolnicama i da koristi bolnički kompleks Al Šifa kao svoj glavni komandni centar.

Izraelska vojska je takođe doprla do bolnice Rantisi, u predgrađu Al Nasr, i opkolila je, prenosi "Tajms of Izrael".

Erdogan: Netanjahu će platiti cijenu za postupke Izraela

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio je da će premijer Izraela Benjamin Netanjahu na kraju platiti cijenu za ono što je nazvao "izraelskim masakrima u Gazi", javila je turska novinska agencija Anadolija.

Turski lider istakao je u obraćanju novinarima u svom predsjedničkom avionu da je trenutno između 60 i 70 odsto Izraelaca protiv Netanjahua i da će se situacija samo pogoršavati za izraelskog premijera.

Erdogan smatra da palestinskom Hamasu nije u interesu da drži civile kao taoce i da je ta grupa spremna da ih oslobodi, ali da moraju biti oslobođeni i Palestinci koji su zatvoreni u Izraelu, prenijela je "Raša tudej".

On je govorio i o Samitu Organizacije za islamsku saradnju, koji će se održati u Rijadu u nedjelju, 12. novembra, insistirajući da će odluke koje će se donijeti tokom tog samita biti "veoma veliki korak ka zaustavljanju izraelskog ugnjetavanja Palestinaca".

Matarela: Dvije države jedino rješenje za sukob Izraela i Hamasa

 Predsjednik Italije Serđo Matarela izjavio je danas da je dvodržavno rješenje jedino rješenje za sukob između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

"Ubijeđen sam da je jedino rješenje koje će dovesti do stabilnosti i mira rješenje o dva naroda i dve države", rekao je Matarela na konferenciji za medije sa predsjednikom Uzbekistana Šavkatom Mirzijojevim u Taškentu, prenosi ANSA.

On je dodao da Italija već dugo podržava međunarodne napore da se iz krize izađe dvodržavnim rešenjem.

Govoreći o rusko-ukrajinskom ratu, Matarela je poručio da niko ne želi da ponizi Rusiju zbog invazije na Ukrajinu, ali je naglasio da se nijedan spor ne može riješiti napadom na susjeda.

"Ono što je Rusija uradila je ozbiljna greška koja vraća vrijeme unazad", rekao je italijanski predsjednik.

Dodao je da Italija ohrabruje sve pokušaje posredovanja koji su u toku i koji poštuju teritorijalni integritet Ukrajine.

Izraelska vojska tokom noći uhapsila 41 Palestinca na Zapadnoj obali

Izraelska vojska (IDF)  je saopštila da su njene trupe tokom noći u akcijama širom okupirane Zapadne obale uhapsili 41 Palestinca, koji su se, kako navode, nalazili na potjernicama, uključujući 14 pripadnika Hamasa.

IDF je navela da je vojska srušila kuće dva Palestinca u Hebronu, optuženih za ubistvo Izraelca u napadu tokom avgusta, prenosi Tajms of Izrael.

Od 7. oktobra, prema saopštenju vojske 1.540 Palestinaca je uhapšeno širom okupirane Zapadne obale, uključujući više od 930, kako se tvrdi, povezanih sa Hamasom.

Prema Ministarstvu zdravlja Palestinske uprave, najmanje 176 Palestinaca na Zapadnoj obali ubile su izraelske snage, a u nekim slučajevima i doseljenici, od 7. oktobra, kada je Hamas iz Gaze izvršio napad na izraelsku teritoriju.

Šef iranske diplomatije: Širenje rata Izraela i Hamasa je neizbježno

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan rekao je svom katarskom kolegi šeiku Mohamedu bin Abdulrahmanu al Taniju, prema navodima iranskih medija, da je širenje rata između Izraela i Hamasa "neizbježno".

"Zbog povećanja intenziteta rata protiv civilnog stanovništva u Gazi, proširenje obima rata postalo je neizbežno", rekao je Amir-Abdolahijan u telefonskom razgovoru u četvrtak, prenosi iranska televizija Pres.     

Iran i terorističke grupe koje podržava u Libanu, Jemenu, Siriji i Iraku prete regionalnim sukobom od početka rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, navodi Rojters.

SAD su poslale dvije grupe nosača aviona i podmornicu na nuklearni pogon u region Bliskog istoka u pokušaju da odvrate Teheran.     

IDF: Ubijeno nekoliko istaknutih komandanata Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde da su kopnene jedinice ubile nekoliko operativaca Hamasa, uključujući pripadnike elitnih snaga "Nuhbe" koji su učestvovali u napadu na Izrael 7. oktobra.

Operacije su izvedene na osnovu obaveštajnih informacija koje je vojnicima dala agencija Šin bet.

IDF je saopštio da su izraelske trupe ubile Ahmeda Musu i Amra Alhandija.

Kako tvrde, Musa je bio jedan od komandanata Hamasa koji je predvodio napad na bazu "Zikim", obližnji kibuc i još jedan vojni objekat u toj oblasti.

IDF kaže da su trupe ubile i Muhameda Kahluta, šefa takozvane snajperske grupe Hamasa.

Netanjahu: Izrael ne želi da osvoji, okupira i upravlja Gazom

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kaže da Izrael ne nastoji da osvoji, okupira ili upravlja Gazom nakon rata protiv Hamasa, ali da će biti potrebna "kredibilna sila" da uđe na palestinsku teritoriju kako bi se sprečilo pojavljivanje novih prijetnji po Izrael.

"Mi ne želimo da osvojimo Gazu, ne želimo da okupiramo Gazu i ne želimo da upravljamo Gazom", rekao je u četvrtak izraelski premijer u intervjuu za Foks njuz.

Netanjahu je sugerisao da ća na toj teritoriji morati da se formira civilna vlada, ali i da će se Izrael pobrinuti da se napadi Hamasa od 7. oktobra ne ponove.

Bajden upozoren da su Arapi bjesni zbog podrške SAD Izraelu

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena primila je oštra upozorenja od američkih diplomata u arapskim zemljama da snažna podrška SAD izraelskoj vojnoj kampanji u Gazi dovodi do rastućeg besa arapske javnosti prema Vašingtonu, objavio je Si-En-En.

Američke diplomate su izrazile duboku zabrinutost zbog rastućeg besa prema SAD nakon što je Vašington podržao pravo Izraela da se brani posle Hamasovog napada na južni Izrael.

U depeši američke ambasade u Omanu navedeno je da se snažna američka podrška akcijama Izraela u Gazi doživljava kao saučestvovanje SAD u onome što se smatra mogućim ratnim zločinima

Izraelska vojska izvela napade na Siriju

Izraelska vojska je saopštila da je izvela napade na Siriju kao odgovor na napad dronom na školu u najjužnijem izraelskom gradu Eilatu.

U saopštenju Izraelskih odbrambenih snaga navedeno je da je ciljana organizacija koja je lansirala dron, bez preciziranja ko stoji iza napada, odakle je dron poleteo i šta je izraelska vojska pogodila u Siriji.

"Sirijski režim je u potpunosti odgovoran za sve terorističke aktivnosti koje se izvode sa sirijske teritorije. Izrael će oštro odgovoriti na svaki pokušaj nanošenja štete državnoj teritoriji", piše u saopštenju.

Izrael je u poslednjih mesec dana nekoliko puta bombardovao ciljeve u Siriji, zbog čega su dva glavna aerodroma u toj zemlji bila zatvorena u više navrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana