Zorana Mihajlović: Ukorijenjeni partijarhat protivnik rodne ravnopravnosti

Tanjug
Zorana Mihajlović: Ukorijenjeni partijarhat protivnik rodne ravnopravnosti

BEOGRAD - Kada se neko poziva na patrijarhalne obrasce kao argument protiv zakona o rodnoj ravnopravnosti, zabrani diskriminacije i istopolnim zajednicama, jasno šalje poruku za šta se zalaže, a to izgleda nije društvo u kojem sve građanke i građani imaju jednake uslove za život, izjavila je danas potpredsjednica Vlade i predsednica Koordinacionog tijela za radnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

“Upravo duboko ukorijenjeni patrijarhat znači više od 300 ubijenih žena u porodičnom i partnerskom nasilju u posljednjih 10 godina i više od 450 djece koje je ostalo bez majki, manje zaposlenih žena koje su i manje plaćene za svoj rad, a većinski završavaju fakultete, otkaz s posla jer je ostala trudna, nemogućnost zajedničkog života istopolnih partnera sa pravom na imovinu ili zaštitu”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je, reagujući na kritike dijela javnosti u vezi sa donošenjem tri pomenuta zakona, rekla da kada neko aktivnosti iz nadležnosti jednog ministarstva naziva „blickrigom” šalje poruku da nema namjeru da učestvuje u dijalogu, jer drugu stranu odmah smatra neprijateljem.

“Ali, Srbija se mijenja. Gradimo društvo u kojem se njeguje kultura nenasilja, u kojem učimo djecu da poštuju jedni druge, da empatija, solidarnost i prihvatanje različitosti nisu prijetnja, nego vrijednosti koje donose bolju budućnost za generacije koje dolaze”, ocijenila je Mihajlovićeva u saopštenju.

Dodala je da ne razumije kako bilo kome može da smeta društvo u kojem i žene, kao i muškarci imaju jednaka prava, u kojem istopolni partneri imaju pravo da nasljeđuju imovinu ili budu priznati kao partneri.

“Zašto nekoga ugrožava apotekarka, profesorka, ljekarka, a ne ugoržava ih čistačica ili domaćica? Kada shvatimo da svi pod ovim nebeskim svodom imamo prava na jednake mogućnosti da živimo, radimo i razvijamo se, svima će nam biti bolje”, istakla je Mihajlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana