Zoran Milivojević: Beograd sačuvao stara prijateljstva i nastavlja evropski put

Srna
Zoran Milivojević: Beograd sačuvao stara prijateljstva i nastavlja evropski put

BEOGRAD - Saopštenja iz najznačajnijih ambasada pokazuju da je Srbija svojim principijelnim stavom o ukrajinskoj krizi uspjela da sačuva stara prijateljstva i da, sa druge strane, nastavi evropski put, izjavio je bivši diplomata Zoran Milivojević.

-Ruska Ambasada kaže da razume stav Srbije bez obzira što je podvučeno u stavu da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, a iz američke Ambasade imamo stav da pozdravljaju poštovanje međunarodnog prava i principijelan stav Srbije da poštuje teritorijalan integritet Ukrajine - naglasio je Milivojević.

Prema njegovim riječima, to govori da je ovaj stav potpuno na mjestu i on proizilazi iz interesa Srbije i međunarodnog položaja države.

-Srbija od početka ukrajinske krize od 2014. stoji na poziciji međunarodnog prava i od tog trenutka poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, taj se stav nije promenio. Naš stav je principijelno vezan za međunarodno pravo zbog naših nacionalnih interesa posebno u vezi sa Kosovom i Metohijom i zato je neophodno da se držimo stava - rekao je Milivojević za RTS.

Kada je riječ o tome da li je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski očekivao veću podršku Zapada, Milivojević je rekao da je odavno bilo jasno da se NATO neće miješati i da se ne može očekivati neko vojno angažovanje kao i da je isključena konfrontacija na relaciji Rusija - NATO, a da je Zelenski kao ozbiljan političar morao na to da računa.

On je naveo da se u vezi sa krizom u Ukrajini događa tipičan rat informacijama te da će Zelenski odbijati da prizna da je Ukrajina izgubila rat jer je to je njegova polazna pozicija u pregovorima koji dolaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana