Zločin u Goraždevcu - simbol stradanja i nepravde

Srna
Foto: SRNA

GORAŽDEVAC - U crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Goraždevcu kod Peći danas je služen parastos povodom 18 godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske djece na rijeci Bistrici, što je jedan od najvećih zločina od dolaska međunarodne misije na Kosovu i Metohiji.

Na današnji dan 2003. godine nepoznati počinioci su iz automatskog oružja pucali na grupu srpske djece dok su se kupala na Bistrici i ubili Ivana Jovovića (19) i Panteliju Dakića (12).

Tom prilikom su ranjeni Bogdan Bukumirić (15), Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Đorđe Ugrenović (20).

Napadači na grupu srpske djece, koja su se kupala 500 metara od centra sela, nikada nisu kažnjeni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice".

Euleks je u februaru 2001. godine pismom obavijestio porodice da je usljed nedostatka dokaza obustavio istragu. Zbog zločina u Goraževcu održana je bila i hitna sjednica Savjeta bezbjednosti UN.

Roditelji ubijenih poručili su danas da potraga za zločincima koji su pucali na djecu neće stati dok god je porodica Jovović i Dakić.

"Moje srce i dušu razdire ćutanje međunarodnih, kosovskih i srpskih vlasti i moja nemoć da dođem do istine o motivima i počiniocima zločina nad našom decom", rekao je Milosav Dakić novinarima poslije parastosa.

On kaže da su svi njegovi pokušaji da dođe do istine propali, ali ne i odlučnost njegove i porodice Dakić da traže odgovor na pitanje zašto je i ko je počinio zločin nad srpskom djecom na rijeci Bistrici.

Dakić ističe da se svake godine ponavljaju iste priče, te da mu u kosovskoj policiji kažu da sam podnese tužbu, u Euleksu da nemaju dokaza, a u Beogradu da nisu nadležni.

"Pravda je nedostižna, a šta će dalje sa nama biti to ne znamo jer se i dalje iste incidentne situacije i provokacije događaju", rekao je Dakić.

On je naveo da albanski mladići, uz povike "UČK" i zastave sa oznakom te terorističke organizacije, proteklih sedmica smišljeno provociraju srpsku djecu dok se kupaju na novootvorenom bazenu u centru Goraždevca, koji je izgrađen sredstvima države Srbije.

Dakić kaže da opština Peć, nakon zločina na rijeci Bistrici, broji Srbe u promilima, te da je prije povlačenja srpske vojske i policije juna 1999. godine u tom mjestu živjelo oko 20 odsto Srba.

Prema njegovim riječima, u Goraždevcu je od predratnih oko 1.500 Srba ostalo njih manje od 450.

Pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Jelena Stojković rekla je novinarima da će Vlada i rukovodstvo Srbije nastojati da se bori pravdom i mirnim sredstvima u rasvjetljavanju svih zločina počinjenih nad Srbima.

"Tu smo i nastavljamo da se borimo za mir i istinu i za našu budućnost na Kosovu i Metohiji", rekla je Stojkovićeva.

Ona je navela da je teroristički napad na rijeci Bistrici "simbol stradanja, ali i simbol nepravde", jer do danas uprkos obećanjima međunarodna zajednica ništa nije uradila da se zločin rasvijetli.

Kosovska policijska služba je danas u Goraždevcu pooštrila kontrolu saobraćaja, uz obrazloženje da time žele da spriječe moguće incidente.

Osim zločina u Goraždevcu, u najteže zločine nad Srbima od dolaska međunarodne misije na Kosovu spadaju i ubistvo 14 žetelaca u Starom Grackom, ubistvo tročlane porodice Stolić kod Obilića, kao i postavljanje eksploziva pod autobus Niš ekspresa kod Podujeva kada je poginulo 12 putnika koji su iši na zadušnice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana