Zločin bez kazne: Obilježena godišnjica ubistva srpskih dječaka u Goraždevcu

Tanjug
Foto: kosovo-online.com

GORAŽDEVAC - Parastosom koji je na groblju ispred Hrama Svetom proruku Jeremiji u Goraždevcu, u prisustvu rodbine, prijatelja, mještana, kao i predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju služio vladika raško - prizrenski Teodosije, danas je obilježena 21. godišnjica od svirepog ubistva dvojice srpskih dječaka Panta Dakića i Ivana Jovovića, koji su stradali dok su se drugarima kupali na rijeci Bistrici.

Tog 13. avgusta 2003. godine, dok su se kupali na rijeci Bistrici, hicima iz automatskog oružja svirepo su ubijeni dvanaestogodišnji Panto Dakić i devetnaestogodišnji Ivan Jovović, dok su teško ranjeni Đorđe Ugrenović, Bogdan Bukumirić, Marko Bogićević i Dragana Srbljak.

Vladika raško - prizrenski Teodosije poručio je da koliko god nam je teško da se rastajemo od svojih najmilijih, toliko imamo utjehu i nadu da su oni sada na mnogo ljepšem mjestu.

"Mi smo mi blagosloven narod Božiji, kada u ovo vreme možemo da Gospodu prinesemo ono što je najlepše i najčistije, a to su nevine žrtve. Svaki hrišćanin koji nije spreman žrtvi iz ljubavi Hristove verujući u živit večni, on nije dobar hrišćanin. Molitveno smo se setili naše dece koji su stradali i gospodu prineli ono što možemo, a to je molitva za postradale Ivana i Pantu i za sve nevino postradale, da im Bog podari večni život i carstvo nebesko", rekao je vladika Teodosije.

Otac ubijenog Panta Dakića, Milisav izjavio je da je to zločin koji se nije desio slučajno, dodajući da ga niko od međunarodnih predstavnika nije posjetio od momenta kada je istraga prekinuta.

"Niko ne dolazi osim vas novinara na današnji dan, sutra se sve završava kao da ništa nije bilo. Deset godina niko nije došao ni da obiđe, ni da pita, tako se to završava", rekao je Milisav Dakić.

Tog dana je na rijeci bilo troje Milisavove djece.

"Dva sina i ćerka. Ovaj mlađi sin se nijednog momenta nije odvajao od Panta, nije hteo da ga ostavi, dok je ćerka bežala. Ja sam Panta uzeo u ruke, vodio sam ga u bazu gde nisu hteli da nas prihvate. Nakon toga smo otišli u pećku bolnicu gde su nas dočekali aplauzima, veličanstven doček, kao da smo išli na svadbu. Vrlo brzo je Panto umro", dodao je Milisav Dakić.

Predstavnici kancelarije Vlade za Kosovo i Metohiju položili su vijence na grobove stradalih dječaka.

Pomoćnik direktora Kancelarije Borislav Tajić podsjetio je da je ovaj zločin jedan od najtežih koji se dogodio od dolaska međunarodih predstavnika na Kosovo i Metohiju, naglasivši da su ubijeni dječaci simbol mučeništva i stradalaštva srpskog naroda na prostoru KiM.

"Nepojmljiv je bol roditelja, braće i sestara, teško je naći reči utehe zbog bezrazložno ugašenih mladih života Pante i Ivana koji su tek zakoračili u život. Ubijeni su ne zato što su  imali ikakvu krivicu već zbog toga što su bili Srbi na svojoj zemlji, na Kosovu i Metohiji", rekao je Tajić koji je pozvao međunarodnu zajednicu da procesuira sve ovo što se desilo u Goraždevcu i sve ono što se desilo na KiM.

Nakon napada, istražitelji UNMIK-a saopštili su, da je nepoznat broj lica otvorio rafalnu vatru iz "kalašnjikova" na grupu djece i mladih Srba iz Goraždevca, pri čemu je ispaljeno 87 metaka.

Za zločin do sada niko nije odgovarao, a pošto osumnjičenih nije bilo Eulex je zatvorio istragu 2010. godine, sa mogućnošću da bude ponovo otvorena ukoliko se pojave nove informacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana