Zlatanović i Knežević negirali da su pozivali na nasilno svrgavanje predsjednika

Tanjug
Zlatanović i Knežević negirali da su pozivali na nasilno svrgavanje predsjednika

BEOGRAD - Damjan Knežević (34) i Dejan Zlatanović (51) negirali su danas na početku suđenja u Višem sudu u Beogradu da su sredinom februara ove godine prije i tokom protesta u glavnom gradu pozivali građane na nasilno svrgavanje predsjednika Srbije.

Knežević i Zlatanović su izjavili da su pročitali optužnicu, ali da je ne razumeju i da nisu izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret.

Postupajući tužilac je pročitao optužni predlog navodeći da tužilaštvo sudu daje dovoljno materijala da efikasno donese odluku i dodao da treba da se pošalje poruka da li se politička sloboda može zloupotrebljavati.

Odbrana okrivljenih osporavala je navode optužnice, tvrdeći da je ovo suđenje poklitički proces, te da ne postoji opravdana sumnja da su okrivljeni sa umisljajem počinili krivično delo za koje se terete. Branioci su istakli da brane čestite ljude, što im olakšava posao i dodali da su optuženi bili mesec i po dana u pritvoru, a kako je naveo jedan od branilaca, očekuju oslobađajuću presudu.

Knežević je negirao optužbe i rekao da ostaje pri izjavi koju je dao tokom istrage, ali tvrdeći da su ga pre davanja te izjave u pritvoru policajci tuklli i maltretirali zbog čega je protiv njih podneo krivičnu prijavu.

Okrivljeni tvrdi da ništa nasilno nije uradio, kao i da nije pozivao na nasilje, te da su njegove pojedine rečenice iz optužnice izvučene iz konteksta, dok je , kako navodi možda bio malo agresivniji tokom protesta, jer su mu tada javili da policija pretresa njegov stan u kom su tada bili njegova supruga i devetomesečna beba.

Kako tvrdi Knežević, namera im je bila da pomognu Srbima sa KiM, koji su došli u Beograd na protest, a hteli su, kako je rekao, da predaju zahteve Skupštini Srbije sa ciljem da se spreči prihvatanje francusko-nemačkog sporazuma, a u suprotnom da traže ostavku predsednika.

Zlatanović sa druge strane tvrdi da je na protestu bio kao novinar "Srbininfa" i da je izveštavao sa protesta, kao i da je on bio medijski pokrovitelj tog skupa, a ne organizator, te da je uhapšen kao novinar na zadatku. Okrivljeni je tvrdio takođe da je pretrpeo nasilje od policajaca i da su mu bez dozvole proveravali službeni telefon. Suđenje pratio veći broj građana, među kojima je bio i lider "Dveri" Boško Obradović.

Sledeće suđenje zakazano je za 9. jun za kada su pozvani svedoci. Više javno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom tereti okrivljene za krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja u saizvršilaštvu. U optužnom predlogu tužilaštvo je sudu predložilo da Kneževića osudi na kaznu od godinu i po dana zatvora, a Zlatanovića na godinu dana zatvora.

Optuženi su odlukom Apelacionog suda 6. aprila pušteni iz pritvora da se brane sa slobode. Kako je tužilaštvo preciziralo, postoji opravdana sumnja da su Knežević i Zlatanović od 12. do 15. februara sa umišljajem izvršili krivično delo, tako što su u više navrata pozivali građane na nasilje i nerede u cilju svrgavanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa te funkcije, putem Telegram kanala "Narodne patrole“ i Youtube kanala "Srbininfo“.

Tako je 12. februara u emisiji na Youtube kanalu "Srbininfo“ Knežević rekao: I da krenemo u rušenje kako svih ovih sporazuma, tako i režima Aleksandra Vučića...". Na pitanje Dejana Z. da li se režim Aleksandra Vučića može promeniti mirnim putem, Damjan K. je odgovorio: "... ja lično mislim da Aleksandar Vučić neće pasti mirnim putem". Potom je Knežević 14. februara na Telegram kanalu "Narodne patrole“ u video zapisu pozvao da se silom svrgne predsednik Republike rečima:

"Braćo i sestre, pozvali smo vas na Sretenje od 18 časova kod Presedništva, naš cilj je jasan da sprečimo izdaju Kosmeta i da krenemo u rušenje izdajničke vlasti..."

Na prijavljenom skupu protiv "francusko-nemačkog plana" ispred spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu u Beogradu, 15. februara tokom govora sa postavljene bine, Knežević je pozvao na nerede, nasilje i svrgavanje rečima: "Ja nemam drugog izbora, očekuj me Vučiću“, "kunem vam se na mnogo smo više spremni nego na nerede“, "da se bojim da Aleksandar Vučić neće pasti bez incidenta..." i drugim. Zlatanović je rekao:

"Svima onima koji hoće da izdaju, to je sada aktuelno i danas, pa ko se prepozna prepozna, a stići će ga to, ko potpiše njega ubiše"...

Nakon završetka obraćanja, okrivljeni su se na čelu okupljenih građana uputili ka ulazu u zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu, silom oborili zaštitnu ogradu, nasilno ušli u dvorište, ali nisu uspeli da uđu u zgradu Presedništva jer su ih u nameri sprečili policijski službenici

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana