Živulović: Zahtjevi Prištine pokušaj lova u mutnom

Tanjug
Foto: Agencije

BEOGRAD - Predsjednik Atlantskog saveta u Srbiji Vladan Živulović ocijenio je danas da su zahtjevi Prištine da na Kosovu dobiju stalnu američku vojnu bazu i po ubrzanoj proceduri članstvo u NATO u najmanju ruku neozbiljni, prije svega zato što je riječ o neostvarenoj državi koja ne ispunjava ni osnovni uslov - nije članica UN.

"Sama ideja da se pravi nova baza na Kosovu krajnje je nerealna. To vidim kao lov u mutnom u skladu sa situacijom kada Kosovo pokušava SAD da pokaze svoju vjernost i odanost", rekao je Živulović za Tanjug i podsjeti da su Amerikanci kod Uroševca izgradili Bondstil u kojem je Kfor. U toj bazi, kaže, nema Amerikanaca sa američkim uniformama samo sa oznakama Kfora, bili su tu i Italijani i Hrvati i Mađari i razni NATO predstavnici.

Dodao je da Kfor ima nekoliko baza na Kosovu, koje neki zovu okupacionim zonama, i to kod Peći, Prištine... "Želja da Kosovo ubrzano uđe u NATO realno je nemoguća. Kosovo nije član UN, kao država nisu ostvareni i nemaju osnovne uslove da bi bili prihvaćeni u bilo kakvoj proceduri", rekao je i podsjetio da Kosovo nije moglo da postane ni član Atlantik triti asosijejšn čiji je Atlantski savjet Srbije dio.

Živulović je dodao da je Atlantski savet Kosova svaki put odbjien kada je želio da postane dio te NVO, članice to nisu dozvolile ne samo one koje su prijatelji Srbije poptu Španije i Slovačke, već ni i skanidnavske zemlje kao i predstavnici Atlantskog savjeta Njemačke. "Uslov svih uslova je članstvo u UN", rekao je Živulović. Prema njegovim rječima, ako postanu član otvoriće se mogućnost za proceduru koja nikako ne može da bude po ubrzanom postupku.

Zahtevi Prištine, kako ocenjuje, predstavljaju malo lov u mutnom, eto da pokažu kako su uz zapad, da iskoriste situaciju u kojoj Beograd poštuje integritet Ukrajine, a ne uvodi sankcije Rusiji, što je legitmno pravo Srbije kao članice UN. "Prišitna tim zahtevima želi da istakne sebe i kaže mi smo uz vas a vi nama ne dajte ni članstvo u UN ni NATO...", rekao je Živulović komentarušući zahtjeve koje je juče ponovila kosovska predsjednica Vljosa Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana