Životni vijek Srba u prosjeku 75,4 godine

Srna
Životni vijek Srba u prosjeku 75,4 godine

BEOGRAD - Srbija je tokom posljednjih 10 godina načinila značajan napredak u oblasti univerzalne zdravstvene zaštite, pa je sada prosječan životni vijek u Srbiji 75,4 godine, rekla je srpski premijer Ana Brnabić.

Brnabićeva je, u razgovoru sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ Tedrosom Adhanomom Gebrejesusom, prenijela da je Srbija univerzalnu zdravstvenu zaštitu stavila na vrh liste prioriteta kada je riječ o zdravstvenoj politici.

Ona je dodala da je Srbija uspostavila Međuresornu radnu grupu za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine, te ukazala na važnost saradnje Srbije sa SZO sa ciljem poboljšanja zdravlja i blagostanja građana.

Brnabićeva je rekla da je Vlada Srbije sa ciljem otklanjanja glavnih uzročnika smrtnosti, poput kardiovaskularnih bolesti, šloga i dijabetesa tipa dva prošle godine usvojila Strategiju javnog zdravlja do 2026. godine.

Osvrnuvši se na pitanje pojačanog priliva migranata i zdravstvenim pitanjima u vezi sa tom temom, Brnabićeva je navela da u Srbiji trenutno boravi 3.000 migranata, a da je domaći zdravstveni sistem adekvatno odgovorio na novonastalu situaciju i da su svi migranti vakcinisani.

Generalni direktor SZO pohvalio je Srbiju za rezultate postignute na polju univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom.

On je poručio da će u narednom periodu raditi na tome da se saradnja dodatno produbi i ojača u skladu sa programom rada SZO na polju univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom, unapređenjem odgovora na različite zdravstvene izazove u vanrednim situacijama, i unapređenjem zdravlja i blagostanja za sve.

To, kako je naveo, podrazumijeva i rad na smanjenju glavnih rizika faktora za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti sa posebnim akcentom na štetnost pušenja, kao i zdravstvenu nega žena, djece i adolescenata i uticaj klimatskih promjena na zdravlje stanovništva.

Na sastanku je rečeno da je Srbija 2017. godine usvojila Zakon o potvrđivanju Protokola o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, čime je potvrdila posvećenost ciljevima SZO i UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana