Živojin Rakočević novi predsjednik Udruženja novinara Srbije

Srna
Živojin Rakočević novi predsjednik Udruženja novinara Srbije

BEOGRAD - Novi predsjednik Udruženja novinara Srbije (UNS) je Živojin Rakočević, novinar iz Gračanice i direktora Doma kulture u tom gradu, odlučila je Skupština UNS-a.

Na Skupštini su, osim predsjednika, birani Upravni, Nadzorni odbor i Sud časti UNS-a.

Rakočević je dobio 263 glasa, dosadašnji predsjednik Vladimir Radomirović 241, a nevažećih glasova je bilo pet, prenose beogradski mediji.

Živojin Rakočević je član Uprave UNS-a, a od 2009. do 2013. godine bio je potpredsjednik ovog najstarijeg srpskog novinarskog udruženja.

Rakočević je rođen 1973. godine. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Prištini na Katedri za srpsku književnost i jezik, a magistrirao na Univerzitetu u Beogradu.

Pokretao je i uređivao široku lepezu medija, od dječijih, medija iz oblasti kulture, do informativno-političkih, a više od decenije piše za „Politiku“.

Pokretač je „KiM - radija“, čiji je glavni i odgovorni urednik bio od 2000. do 2008. godine, a uporedo je bio predsjednik KOSMA - mreže u koju su se udružile radio stanice izolovanih srpskih naselja i glavni urednik magazina „Glas juga“.

Dobitnik je nagrade „Milan Pantić“ za hrabrost u izvještavanju o pogromu nad Srbima na Kosmetu 2004. godine.

Nagrada UNS-a „Aleksandar Tijanić“ za borbenost u novinarskom izražavanju pripala mu je 2019. godine.

Rakočević je bio član Savjeta Republičke radiodifuzne agencije od 2009. do 2014. godine, a član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije od 2018. do 2020. godine.

Direktor je Doma kulture u Gračanici, u kojoj živi i radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana