Zijade: Trenutna situacija na KiM može jedino kompromisom da se prevaziđe

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

NjUJORK- Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šefa misije Unmika Karolin Zijade izjavila je večeras da trenutna situacija na KiM može jedino kompromisom da se prevaziđe.

Ona je na početku sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će se govoriti o izvještaju Unmika o KiM da su deeskalatorne namjere ključne da se prevaziđu tenzije i da se nada da će sastanci obje strane sa predstavnicima EU i drugih izaslanika održani 21. oktobra vratiti dijalog na put i to da obje strane primjene postignute sporazume.

"Obje strane treba da se obavežu na sprovođenje ranije dogovorenih obaveza, da će raditi na formiranju ZSO i drugih sporazuma. Ako se ne ostvari politički kompromis to će uticati na dobrostanje i život običnog naroda, naročito na sjeveru", rekla je Zijade.

Prema njenim riječima u tom smislu je važno istaći da odlaganje sprovođenja sporazuma dovori do odlaganja EU konferencije koja bi vjerovatno privukla znatnu ekonomsku pomoć. 

Ona je rekla i da se izvještaj Unmika odnosi na period od 19. marta do 18. septembra ali da mora da skrene pažnju na bezbjednosni incident od 24. septembra u selu Banjska, koji je ta misija osudila i pozvala na uzdržanost.

"Taj događaj je pogoršao već narušeno bezbjednosno okruženje koje karakteriše kontradiktorna percepcija naročito na sjeveru KiM. U danima koji su prethodili političke i bezbjednosne tenzije su se stalno povećavale u odsustvu opipljivog dijaloga", rekla je ona.

Dodala je i da retorika obje strane dijeli, umjesto da se šire političke poruke koje smiruju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana