Žena se fotografisala naga u kompleksu nekadašnjeg nacističkog logora

Srna
Foto: Printskrin

BEOGRAD- Predstavnici Muzeja žrtava genocida su uz oštru osudu neprimjerenog i anticivilizacijskog ponašanja pojedinih građana u kompleksu nekadašnjeg nacističkog logora "Topovske šupe" u Beogradu, ocijenili danas da to ukazuje na znake moralnog sunovrata u društvu, što treba sankcionisati.

Na mjestu stradanja više od 6.500 Jevreja i Roma, jedna žena se slikala bez odjeće i te fotografije objavila na "Instagramu", navodeći da se "divi tim fotografijama", uz dodatak da su "nastale poslije razvoda, kada joj je bio prijeko potreban vjetar u leđa".

Muzej žrtava genocida pozvao je sve relevantne ustanove da se odlučno suprotstave nedoličnom ponašanju na mjestima stradanja, te strogo i u potpunosti primjenjuju propise, koji predviđaju sankcije za počinioce ovakvih prestupa.

Ove fotografije i "objašnjenje" objavljeno uz njih, kao i drugi nedolični postupci na stratištima, za predstavnike Muzeja žrtva genocida predstavljaju znak za brigu i reakciju cijelog društva.

"Izražavamo bojazan da društvo, čiji su pojedini pripadnici spremni i voljni da igraju, pevaju i zabavljaju se na stratištima i gubilištima sopstvenih predaka, pokazuje znake moralnog sunovrata, zbog čega je neophodno preduzeti intenzivne aktivnosti na obrazovanju, senzibilizaciji i afirmaciji kulture sećanja", upozorili su u saopštenju Muzeja.

Iz ove ustanove su ukazali da su brojni slučajevi neprimjerenog odnosa prema mjestima stradanja, gubilištima i javnim spomenicima širom Srbije, te da je najugroženiji kompleks u Jajincima kod Beograda, "koji učestalo narušava, nemali broj naših sugrađana", a na meti su i drugi lokaliteti.

Iz Muzeja su istakli da su uputili više apela da "sve učestaliji neprimjereni postupci pojedinih neodgovornih građana prijete da prerastu u ozbiljan društveni problem".

"Neprimerenim i nedoličnim postupcima na gubilištima i stratištima obesmišljavamo žrtvu sopstvenih predaka, a sebe lišavamo brojnih i dragocenih znanja iz prošlosti, kao i iskonske ljudske potrebe da se sa poštovanjem i pijetetom odnosimo prema onima koji su svoje živote uneli u temelje naše slobode i nezavisnosti", poručili su iz Muzeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana