Zbog prevrtanja cisterni s amonijakom saobraćaj i dalje u prekidu

Tanjug
Zbog prevrtanja cisterni s amonijakom saobraćaj i dalje u prekidu

BEOGRAD -Zbog prevrtanja vagona i izlivanja amonijaka na pruzi ispred Sopotskog tunela, saobraćaj je u prekidu na državnom putu od Sopota do Pirota, saopštili su jutros Putevi Srbije.

Alternativni putni pravac je Bela Palanka - Pirot preko sela Ponor. Drugi alternativni put je deonica Bela Palanka - Donji Striževac i Donji Striževac - Pirot.

Na autoputu, petlja Bela Palanka- Pirot na snazi je potpuna obustava saobraćaja u oba smera zbog izlivanja amonijaka iz cisterni sa vozne kompozicije u visini mesta Sopot, napominju iz Javnog preduzeća Putevi Srbije.

Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut saopštio je da su juče urađena ispitivanja zdravstvene ispravnosti vode za piće pokazala da su i u Nišu i u Pirotu ispitivani uzorci zdravstveno ispravni, odnosno da je voda iz gradskog vodovoda u gradovima Pirot, Bela Palanka i Niš zdravstveno ispravna i bezbedna za korišćenje.

Zavod za javno zdravlje Pirot i Institut za javno zdralje Niš prate zdravstvenu ispravnost vode za piće kako u gradskim tako i u seoskim vodovodima, posle akcidenta.

Preporučuje se građanima da vodu bezbjedno mogu da koriste u svojim domaćinstvima u Pirotu, Nišu i Beloj Palanci, kako za piće tako i za pripremanje hrane.

U saopštenju Batuta se napominje da se ne preporučuje korišćenje vode iz individualnih bunara u naseljima u priobalju reke Nišave, u blizini akcidenta koji se dogodio.

Voda ne smije da se koristi iz navedenih izvorišta do dobijanja potvrde od Štaba za vanredne situacije ili Zavoda za javno zdravlje Pirot o njenoj ispravnosti.

Rezultati hemijske analize uzoraka voda obavljenih u Zavodu za javno zdravlje Pirot su pokazali da je voda za piće iz vodovoda Pirot i Bela Palanka zdravstveno bezbjedna i može da se koristi za piće i pripremu hrane.

U navedenom Zavodu analizirana je zdravstvena ispravnost vode za piće iz vodovoda Pirot i Bela Palanka.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Niš rezultati ispitivanja zdravstvene ispravnosti vode za piće obavljenih u ovom Institutu pokazuju usaglašenost hemijskih parametara ispitivanih uzoraka vode za piće sa normama važećih Pravilnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana