Završena vježba "Vatreni štit 22" Vojske Srbije: Prikazano dejstvo raketa „kornet“, najavljena nabavka "bajraktara" FOTO

Tanjug, Agencije
Vježba "Vatreni štit 22"
Foto: Tanjug | Vježba "Vatreni štit 22"

DESPOTOVAC - Na poligonu Pasuljanske livade održana je združena taktička vježba Vojske Srbije sa bojevim gađanjem "Vatreni štit 2022" u noćnim uslovima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon vježbe na kojoj je prvi put prikazano dejstvo protivoklopnih raketa "kornet", da je srpska vojska sada mnogo snažnija i najavio nabavku borbenih bespilotnih letjelica "bajraktar" od Turske.

-Tražio sam u razgovoru od pre dva dana od predsednika Turske Erdogana „bajraktare“ i dobio obećanje da ćemo preko reda moći da ih kupimo i uvrstimo u oružje Vojske Srbije - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će Srbija morati dalje da snaži helikopterske jedinice i bespilotne letjelice - dronove.

-Imamo bespilotne letelice „Vrabac“, kao i Ch 92 manje razorne moći, ali ćemo morati da navljamo i Ch95 veće raznorne moći – istakao je Vučić.

Vučić je najavio da će do juna sljedeće godine za helikoptere, kojih je danas osam do 10 puta više nego što je Srbija imala biti nabavljene i nove francuske naočare za noćno osmatranje i prenos i obradu podataka.

-Bićemo potpuno osposobljeni za noćnu borbu - dodao je Vučić.

Dodao je da će srpska vojska imati još više helikoptera u narednom periodu i napomenuo da je konfklit na istoku Evrope pokazao da se najviše koriste helikopteri.

Dodao je da je Vojska Srbije sada mnogostruko snažnija nego što je bila i da je odvraćajući faktor za sve koji bi željeli ili pokušali da ugroze bezbjednost Srbije i mir i stabilnost njenih građana.

- Za Srbiju je veoma važno da snaži sebe ekonomski, čuva stabilnost i mir. Večeras se moglo videti da bi malo ko voleo da se nađe na strani neprijatelja. Ta vrsta vatrene moći koju smo večeras prikazali je samo deo, nije ni blizu svega što imamo. Prosto nikome ne bi bilo jednostavno da se takvoj vatrenoj moći suprostavi. Nastavićemo sa našim opremanjem - naglasio je on.

Ocijenio je da Vojska Srbije pravi korake najvećeg napretka u regionu.

Ponovio je da Srbija nema za cilj da bilo kome prijeti, ali da gleda da na moderan način uvijek bude u stanju da odvrati svakoga.

Šta je sve prikazano na vježbi

Vježba je započela ispaljivanjem signalnog metka crvene boje, nakon čega je uslijedilo izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnjim i vremenskim uslovima, danju i noću.

Na poligonu je, po prvi put, prikazuje dejstvo protivoklopnog raketnog sistema u noćnim uslovima "kornet", uvezenih iz Rusije, koji posjeduje sposobnost za uništenje tenkova, bunkera i oklopnih vozila.

Na vježbi je bilo angažovano više od 1.000 pripadnika Vojske Srbije i više od 100 ratne tehnike, između ostalog, avion MiG-29, helikopteri Mi-35 i H-145, daljinski pilotirani vazduhoplovi CH-92A kao i artiljerijsko-raketni sistem PVO "Pancir-S1".

Pored njih, svoje borbene mogućnosti prikazaali su tenk M-84AC1, kao i bespilotna letjelica "vrabac".

Vučić je naveo da su u vježbi korišćene i „maljutke“ te da imaju na desetine hiljada takvih raketa, da su bile uspješne i „Gvozdika“ i „Nora“ koje su dobro dejstvovale, kao i da su se izvanredno pokazali halikopeteri mi35 koji su dejstvovali bez termovizijske opreme.

-„Pasarsi“ su dobili najpozitivniju ocenu - dodao je Vučić i naglasio da je večeras mogao da se  vidi i dio moći sistema „Pancir“, ali bez upotrebe raketa za protivvazduhoplovno djelovanje.

-To je izgledalo impresivno - naglasio je Vučić.

Takođe, rekao je, korišćene su dvije vrste uniformi, „Jumkova“ i nova, za snajperiste, kao i nova pokrivka koja omogućava da budu teže uočljivi. Vučić je rekao da je u vježbi bio uspješan i tenk „Mali Miloš“, kojih sada Srbija već ima 30, a koje su dobile 72. i 63. jedinica.

-Cela vežba bila visoko rizična, jedva sam čekao kraj, da ne bude niko povređen. Pucalo se preko vojnika... - dodao je Vučić.

Istakao je i da su se tenkovi odlično pokazali i gađali bez greške.

Vučić je rekao da će sutra i prekosutra biti nastavljeno građanje na Pasuljanskim livadama i da slijede i ona komplikovana gađanja, na primjer, „Norom“ sa udaljenosti od 35 do 40 kilometara.

-Narednih dana ćemo pokazati novi ponos Vojske Srbije, što dramatično pojačava naše borbene sposobnosti. To će biti u utorak ili sredu - kazao je Vučić ne oktrivajući o čemu se radi.

Predsjednik Srbije je dodao da su večeras pokazana i nova oklopna vozila „Mrap“ iz Kragujevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana