Projekcije: SNS ima 128 mandata, u parlamentu pet većinskih i pet manjinskih lista

GS/Agencije
Projekcije: SNS ima 128 mandata, u parlamentu pet većinskih i pet manjinskih lista

BEOGRAD - U Srbiji su danas održani republički, pokrajinski i izbori za 65 opština i gradova, uključujući i Beograd. Prema prvim procjenama, u parlamentu će biti pet većinskih i pet manjinskih lista.

23.38 - Podaci RIK-a sa 2.052 biračka mjesta

Prema do sada objavljenim rezultatima, na osnovu obrađena 2.052 biračka mjesta, od ukupno 8.273 na parlamentarnim izborima lista “Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane” osvojila je 51,19 odsto, odnosno 283.252 glasa, objavljeno je na sajtu RIK-a.

Lista “Srbija protiv nasilja” osvojila je 18,16 odsto ili 100.487 glasova.   Na sajtu RIK-a se navodi da je lista “Ivica Dačić - premijer Srbije” ima 7,48 odsto ili 41.358 glasova.

NADA je dobila 4,34 odsto ili 24.030 glasa, a Branimir Nestorović “Mi - Glas iz naroda” osvojio je 3,84 odsto, odnosno 21.268 glasova.  Nacionalno okupljanje - Dveri /Zavetnici ima 2,93 odsto ili 16.233 glasova, Srpska radikalna stranka je osvojila 1,57 odsto, odnosno 8.703 glasova, “Dobro jutro Srbijo” je osvojila 0,94 odsto, odnosno 5.207 glasova.  Narodna stranka ima 0,68 odsto odnosno 3.736 glasova, dok je “Čedomir Jovanović - Mora drugačije” osvojio 0,24 odsto, odnosno 1.306 glasova.

23.36- Jovanović: Čestitam Vučiću, nisam iznenađen rezultatima

Lider LDP-a Čedomir Jovanović čestitao je večeras listi “Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane” i dodao da nije iznenađen rezultatima izbora.

Jovanović je za Tanjug rekao da će bez obzira na rezultat koji je ostvarila njegova lista “Mora drugačije” nastaviti sa svojom političkom borbom u narednom periodu.

-Čestitam Vučiću i njegovim biračima, ali i čitavoj zemlji. Nisam iznenađen današnjim rezultatom, jer to je jedna logična posledica onoga što je u srpskoj politici rađeno poslednjih godina - rekao je Jovanović. Dodao je da je njegova lista predstavila svoju politiku, ali da takva politika očigledno nije bila tema za koju se sada glasalo.

-Srbija je podeljeno društvo. Ovi izbori ostaju iza mene i sada sledi vraćanje LDP u život, jer bez stranke nemate šta da tražite na izborima”, rekao je Jovanović. Kaže da nije iznenađen ni rezultatom koji je osvojila lista “Srbija protiv nasilja - dodajući da zna mnoge koji su glasali za tu listu.

23.30 - IPSOS/CeSID o mandatima u Skupštini Beograda

Prema trenutnim projekcijama IPSOS/CeSID-a, lista “Beograd ne sme da stane” ima 48 mandata u beogradskoj skupštini, lista “Srbija protiv nasilja” je osvojila 43 mandata, a lista koalicije “NADA” je na sedam mandata. “Mi-Glas iz naroda” i SPS su na po šest mandata, dok ostale liste po trenutnim projekcijama nisu ušle u Skupštinu Grada Beograda.

23.15 - Lista Aleksandra Vučića u Mostaru dobila podršku 84 odsto birača

U Mostaru je lista “Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane” osvojila 124 glasa ili 84,3 odsto od ukupno 147 važećih listića, pokazali su podaci nakon prebrojanih glasačkih listića.

“Srpska koalicija NADA” Miloš Jovanović dobila je osam glasova, lista opozicionih stranaka “Srbija protiv nasilja” pet glasova, lista Socijalista “Ivica Dačić - premijer Srbije” tri glasa, po dva glasa dobile su liste “Mi glas naroda”, “Nacionalno okupljanje” - Zavetnici i Dveri, “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka”, a jedan glas Čedomir Jovanović i Narodna stranka.

Ostale liste nisu dobile nijedan glas.

Na izbore na biračkom mjestu u Generalnom konzulatu Srbije izašlo je 147 birača od 189 registrovanih, što je 78 odsto.

Oko 11.500 državljana Srbije koji borave u BiH moglo je da glasa na 19 biračkih mjesta.

23.25 - Dačić: Nismo zadovoljni, moje mišljenje – treba naći novog lidera SPS-a

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić poručio je iz izbornog štaba da nisu zadovoljni rezultatima i da, prema njegovom ličnom mišljenju, treba naći novog lidera SPS-a.

23.01- Na osnovu prebrojanih glasova lista "Srbija ne sme da stane" ima 128 mandata

Prema podacima koje su objavili CESID i IPOS, lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" sa 46,2 odsto glasova na republičkim parlamentarnim izborima imaće 128 mandata u Skupštini Srbije.

Lista "Srbija protiv nasilja" imaće 63 mandata sa 23,7 odsto glasova, dok će Socijalistička partija Srbije sa 6,6 odsto glasova imati osvojenih mandata 19 mandata.

Lista "Mi - glas iz naroda prof. dr. Branimir Nestorović" osvojila je za sada 13 mandata u Skupštini sa 4,8 odsto glasova, a koalicija NADA 13 mandata sa 4,9 odsto glasova.

Među manjinskim listama, "Ujedinjeni za pravdu" Usame Zukorlića osvojili su tri mandata sa 0,9 odsto glasova, Savez vojvođanskih mađara 6 mandata sa 1,8 odsto glasova, Stranke demokratske akcije Sandžaka 2 mandata sa 0,6 glasova, a lista "Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi" osvojila je 1 mandat, kao i Ruska stranka. Za sada su bez mandata lista "Nacionalno okupljanje" sa 2,8 odsto glasova, Srpska radikalna stranka sa 1,5 odsto glasova, koalicija "Dobro jutro Srbijo" sa 1,2 odsto glasova i Narodna stranka sa 0,9 odsto glasova.

Što se tiče Beograda, sa 38,5 odsto glasova lista "Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane" je vodeća sa 48 mandata. Iza nje se nalazi lista "Srbija protiv nasilja" sa 34,7 odsto osvojenih glasova i 43 mandata, dok NADA ima 5,9 odsto glasova i 7 mandata. Lista "Mi - glas iz naroda, Aleksandar Jerković", osvojila je 5,4 odsto glasova ne beogradskim izborima, kao i 6 mandata.

23.01 -IPSOS/CeSID: SNS 46,2, SPN 23,6, SPS 6,7 odsto

Prema posljednjim projekcijama, IPSOS/CeSID-a, lista "Srbija ne sme da stane" osvojila je na parlamentarnim izborima 46,2 odsto glasova, lista "Srbija protiv nasilja" 23,6 odsto, lista oko SPS-a 6,7 odsto, koalicija Nada 4,9 odsto i "Mi - Glas iz naroda" 4,8 odsto.

Blizu cenzusa je i dalje koalicija Dveri i Zavetnika, koji imaju 2,8 odsto. Savez Vojvođanskih Mađara je na parlamentarnim izborima osvojio 1,8 odsto glasova, SRS 1,5 odsto glasova, "Dobro jutro Srbijo" je na 1,2 odsto glasova. Ostale liste su osvojile manje od jedan odsto glasova.

23.00-Aleksandar Šešelj: Radikali izuzetno nezadovoljni rezultatima izbora

Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj izjavio je večeras da je SRS izuzetno nezadovoljna rezultatima danas održanih izbora.

Kako je rekao, na osnovu podataka štaba SRS sa više od 18 odsto obrađenih biračkih mjesta za republičke izbore, Srpska radikalna stranka osvojila je 1,8 odsto glasova.

-Mi smo svesno bili u jednoj izrazito neravnopravnoj borbi, sa veoma ograničenim resursima medijske, finansijske i svake druge prirode. To su okolnosti koje smo mi znali i svesno smo ušli u ovu izbornu kampanju. Ali, kao i uvek, za nas je slobodno izjašnjena demokratska volja građana Srbije svetinja. Nikada nećemo kriviti nikoga drugog za naš izborni neuspeh. Radićemo na tome da izborna volja građana Srbije bude u našu korist - istakao je Šešelj.

22.43 -Srbija protiv nasilja: Beograd smo tek počeli da brojimo, ali imamo veru

Šef beogradskog izbornog štaba "Srbija protiv nasilja" Peđa Mitrović objavio je rezultate izbora na osnovu 10 odsto obrađenih glasova po kojima je ta lista drugoplasirana na republičkom nivou, ali nije iznosio podatke za Beograd.

Mitrović je na konferenciji za novinare u štabu rekao da je na osnovu 10 odsto prebrojanih glasova rekao da je SNS osvojio 46,1 odsto, Srbija protiv nasilja 26,9 odsto, SPS 6,3 odsto, NADA 5.5 odsto i Branimir Nestorović pet odsto.

-Svi ostali su ispod cenzusa - rekao je Mitrović.

-Što se tiče Beograda, dakle, Beograd se još uvek broji, upravo su zatvorena poslednja biračka mesta, dakle tek sada počinjemo sa brojanjem. Ono što definitivno ostaje, to je naša projekcija iz prethodnog javljenja. Imamo svaku osnovu za dobru veru u dobar rezultat naše koalicije, odnosu za pobedu u Beogradu, zato što na svim biračkim mestima, na kojima su na prošlim izborima ostvarili pobedu, beležimo rast izlaznosti, na svim biračkim mestima gde je Srpska napredna stranka beležila dobar rezultat, beležimo pad izlaznosti - rekao je Mitrović.

Ponovo se dotakao pitanja navodnog organizovanog razvoženja glasača iz Republike Srpske kako bi glasali u Beogradu.

-Ono što je jasno jeste da je veliki broj birača iz Republike Srpske koji su nelegalno glasali u glavnom gradu zato što nemaju prijavljen boravak ovde imao određeni efekat na ukupne rezultate - rekao je Mitrović.

22.52 - Vučić: Apsolutna pobeda na republičkim i pokrajinskim izborima

Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju iz štaba liste "Srbija ne sme da stane" da će ta lista, na osnovu uzorka od 76 odsto, bez rezultata sa Kosova i Metohije, na parlamentarnim izborima imati svakako više od 127 mandata i apsolutnu većinu.

22.49 - Podaci RIK-a sa 1.069 biračkih mjesta: “Srbija ne sme da stane” na 53,21 odsto

Prema do sada objavljenim rezultatima Republičke izborne komisije, na osnovu obrađenih 1.069 biračkih mjesta, od ukupno 8.273 na parlamentarnim izborima lista “Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane” osvojila je 53,21 odsto, odnosno 122.473 glasova, objavljeno je na sajtu RIK-a.

Lista “Srbija protiv nasilja” osvojila je 15,5 odsto ili 35.688 glasova.

Na sajtu RIK-a se navodi da je lista “Ivica Dačić - premijer Srbije” ima 8,11 odsto ili 18.673 glasova.

NADA je dobila 3,99 odsto ili 9.194 glasa, a Branimir Nestorović Glas iz naroda osvojio je 3,37 odsto odnosno 7.760 glasova Nacionalno okupljanje - Dveri/Zavetnici 2,93 odsto ili 6.749 glasova, Srpska radikalna stranka je osvojila 1,62 odsto, odnosno 3.726 glasova, “Dobro jutro Srbijo” je osvojila 0,81 odsto, odnosno 1.869 glasova.

Narodna stranka 0,59 odsto odnosno 1.355 glasova, dok je “Čedomir Jovanović - Mora drugačije” osvojio 0,23 odsto, odnosno 518 glasova.

22.40 - Vučić: Bez Nestorovića nema većine

Aleksandar Vučić rekao je da što se Beograda tiče, “Srbija ne sme da stane” je osvojila 38,5 odsto glasova, a 35 odsto glasova ima “Srbija protiv nasilja”.

Vučić je rekao da će buduća vlast u Beogradu zavisiti od toga sa kim će Branimir Nestorović željeti da formira koaliciju.

22.32 - IPSOS/CeSID: U Beogradu SNS 38,4, SPN 35,1 odsto

Prema prvim projekcijama IPSOS/CeSID-a, lista “Beograd ne smije da stane” osvojila je 38,4 odsto glasova na beogradskim izborima, lista “Srbija protiv nasilja” je osvojila 35,1 odsto glasova, a lista koalicije “NADA” šest odsto glasova.

„Mi-Glas iz naroda” odvojila je 5,4 odsto glasova na beogradskim izborima, SPS 4,8%, a blizu cenzusa je koalicija “Zavetnici-Dveri” sa 2,6 odsto i Narodna stranka sa 2,2 odsto glasova.

22:30- Jovanović: Isti rezultat kao i na prošlim izborima

Miloš Jovanović, lider koalicije NADA rekao je na konferenciji za novinare da su osvojili isti rezultat kao i prošle godine.

Jovanović kaže da nisu prezadovoljni rezultatom ovih izbora

-Četiri televizije sa nacionalnom frekvencijom u proteklih godinu i po dana nam nisu uputili poziv za gostovanje - rekao je Jovanović.

22.25 - Vučević: Hvala građanima Srbije na podršci, vi ste naša snaga

Ministar odbrane i predsjednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević zahvalio je građanima Srbije na podršci.

-Vi ste naša snaga, živela Srbija - napisao je Vučević na Instagramu.

22.22 - CeSID/IPSOS: SNS vodi sa 46,4 odsto

Na osnovu 80,2 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,4 odsto glasova odnosno 129 mandata.

Na drugom mjestu je "Srbija protiv nasilja" sa 23,3 odsto ili 64 mandata. Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,7 odsto ili 18 mandata.

Koalicija NADA osvojila je 4,8 odsto ili 13 mandata.

Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" sa 4,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

Od manjinskih lista, očekuje se da Savez vojvođanskih Mađara ima 6 mandata, koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini tri mandata, SDA Sulejmana Ugljanina dva mandata i po jedan mandat lista Šaipa Kamberija i Ruska stranka.

22:11- Đurđević Stamenkovski: Sačuvali smo parlamentarni status, nismo zadovoljni rezultatima

Milica Đurđević Stamenkovski sa liste Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje – državotvorna snaga – Srpska stranka Zavetnici – Srpski pokret Dveri rekla je da ta koalicija ima na osnovu do sada obrađenih podataka 3,8 odsto glasova.

-Sačuvali smo parlamentarni status, nismo zadovoljni rezultatom izbora - rekla je Đurđević Stamenkovski.

22.10 - Vučić se obraća u 22.15 u izbornom štabu naprednjaka

Predsednik Srbije i nosilac liste “Srbija ne sme da stane” Aleksandar Vučić obratiće se večeras oko 22.15 sati. Vučić će govoriti u izbornom štabu naprednjaka.

22:08 - Nestorović: Ogroman uspeh, nećemo trgovati

Nosilac liste "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" rekao je da su, iako im niko nije davao šanse, ušli u krug četiri, pet najjačih partija.

-Pre 40 dana nismo imali ništa, znači bez novca, bez igde ičega, bez infrastrukture - rekao je Nestorović i dodao su postigli ogroman uspjeh.

- Mislim da ovo niko nikada nije uradio u Srbiji - smatra on.

Poručio je da neće trgovati i da nemaju koalicioni potencijal.

-Bilo bi glupo da ovu narodnu energiju koja je uložena u nas izneverimo na prvom koraku - naglasio je Nestorović.

22:04  - Živković o prvim rezultatima: Politika "ni Vučić ni Đilas" nema perspektivu

I SNS i “Srbija protiv nasilja“ bolje su prošli nego što su možda i sami očekivali, rekao je u Izbornoj noći RTS-a istoričar Bogdan Živković i istakao da su ovi izbori bili neka vrsta čistilišta.

Za partije sa desne strane je greška što su išle samostalno, rekao je Živković.

Dodao je da je NADA bolje prošla od Nacionalnog okupljanja i istakao da politika “ni Vučić ni Đilas“ nema perspektivu.

-Miloš Jovanović je imao implicitan stav da će pre sarađivati sa opozicijom nego sa Vučićem. To je opcija koja preživljava. SNS je uspela da se povrati od prošle godine, izgleda da je rat u Ukrajini više ugrozio SNS nego kriza na KiM - rekao je Živković.

22.00 - Prve projekcije na 71,8 obrađenog uzorka: SNS ima 46,7 odsto glasova

Prema prvim projekcijama IPSOS/CeSID-a, na osnovu 71,8 obrađenog uzorka, lista "Srbija ne sme da stane" osvojila je na parlamentarnim izborima 46,7 odsto glasova.

-Lista "Srbija protiv nasilja" ima 23 odsto, lista oko SPS-a 6,9 odsto, koalicija Nada 4,8 odsto i "Mi - Glas iz naroda" 4,8 odsto - rekao je Ivo Čolović iz Cesida.

Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 1,7 odsto, stranka Usame Zukorlića 0,8 odsto, a SDA Sandžak 0,6 odsto, rekao je Čolović i dodao da je blizu cenzusa i koalicija Dveri i Zavetnika, koji imaju 2,8 odsto.

-Ona je najbliža prelasku cenzusa, da li će se to ostvariti, videćemo, ali prema trenutnim trendovima, zadržaće se na ovom procentu - dodao je Čolović.

On je rekao da Cesid smatra da odstupanja od ovih rezultata mogu da budu od 0,6 do 0,7 odsto.

-Ipak, kao i uvek, mi smo strpljivi i oprezni, treba sačekati još malo da se popuni uzorak kako bismo znali sudbinu koalicije Zavetnici-Dveri, da vidimo kakav će biti njihov konačni izborni rezultat - istakao je Čolović.

Kada je riječ o izbornim rezultatima iz Beograda, Čolović je rekao da se još čekaju rezultati.

-Beograd je malo komplikovaniji, znatno su veća biračka mesta. Moramo biti strpljivi, sačekati da se prvo prebroje glasovi, a onda i da se jave naši ljudi koji se nalaze na terenu, odnosno svi posmatrači, a imali smo ih oko 900. Rezultati se popunjavaju, ali ne u dovoljnoj meri da bismo mogli da govorimo o ishodu. Dakle, budimo strpljivi i nadam se da ćemo uskoro moći da govorimo o rezultatima za grad Beograd - poručio je Čolović.

21.59 - Podaci RIK-a sa 442 mesta: „Srbija ne sme da stane“ ima 54,93 odsto

Prema prvim rezultatima, na osnovu 442 obrađenih biračkih mesta na parlamentarnim izborima lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 54,93 odsto, odnosno 41.265 glasova, objavljeno je na sajtu RIK-a.

Lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 13,49 odsto ili 10.138 glasova.

Na sajtu RIK-a se navodi da je lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" ima 8,27 odsto ili 6.211 glasova.

NADA je dobila 3,7 odsto ili 2.789 glasa, a Nacionalno okupljanje - Dveri /Zavetnici 3,04 odsto ili 2.281 glasova.

Branimir Nestorović - „Glas iz naroda“ osvojio je 2,98 odnosno 2.241 glas, Srpska radikalna stranka je osvojila 1,68 odsto, odnosno 1.260 glasova, Narodna stranka 0,5, odsto odnosno 375 glasova.   "Dobro jutro Srbijo" je osvojila 0,7 odsto, odnosno 529 glasova, dok je "Čedomir Jovanović - Mora drugačije" osvojio 0,23 odsto glasova odnosno 171 glas.

21.45 - Prvi podaci RIK-a sa 340 mjesta: „Srbija ne sme da stane“ 55,54 odsto

Prema prvim rezultatima, na osnovu 340 obrađenih biračkih mjesta na parlamentarnim izborima lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 30.012 ili 55,54 odsto glasova, objavljeno je na sajtu RIK-a.

Lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 12,8 odsto ili 6.918 glasova.

Na sajtu RIK-a se navodi da je lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" ima 8,16 odsto ili 4.408 glasova.

NADA je dobila 3,58 odsto ili 1.934 glasa, a Nacionalno okupljanje - Dveri /Zavetnici 3,05, odsto ili 1.650 glasova.

Prve projekcije su date na osnovu prebrojanih 54.132 glasova birača.

21:32 - Brnabić: Na osnovu 50 odsto uzorka, “Srbija ne sme da stane“ osvojila 47,1 procenat

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u štabu liste “Srbija ne sme da stane“ da je ta lista na osnovu 50 odsto uzorka ima 47,1 procenat glasova.

21.30 - CeSID/IPSOS: SNS vodi sa 46,6 odsto, druga "Srbija protiv nasilja" sa 23 odsto

Na osnovu 65,1 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a lista "Aleksandar Vučić  - Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,6 odsto glasova odnosno 129 mandata.

Na drugom mestu je "Srbija protiv nasilja" sa 23 odsto ili 63 mandata.

Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,9 odsto ili 19 mandata.

Koalicija NADA osvojila je 4,9 odsto ili 13 mandata.

Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" sa 4,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

Od manjiskih lista, očekuje se da SNV ima 6 mandata, koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini 3 mandata, SDA Sulejmana Ugljanina dva mandata i po jedan mandat lista Šaipa Kamberija i Ruska stranka. 

21.29 -Lista “Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane” ubjedljivo pobijedila u Čikagu

Na sinoć zatvorenom biračkom mjestu br. 56 u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Čikagu gdje je dijaspora u Americi glasala dan ranije zbog vremenske razlike, ubjedljivu pobjedu je ostvarila lista “Aleksandar Vučić - Srbija ne smije da stane”, koja je osvojila 215 glasova, ili 53,09 odsto izašlih birača. Na drugom mestu je koalicija “Srbija protiv nasilja”, za koju je glasalo 132 glasača - 32,59 odsto, prenosi Serbijan tajms. Daleko ispod bile su ostale liste.

21.23 Dimitrijević: Izborni rezultati moći će uživo da se prate

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je večeras da će se prvo otvarati glasačke kutije i prebrojavati glasovi za parlamentarne izbore, a zatim za pokrajinske i lokalne izbore.

On je na konferenciji za novinare rekao je da će večeras nakon unosa prvog zapisnika o radu biračkog odbora u sjedištu opštine ili grada istovremeno na ekranima u holu i na veb prezentaciji RIK-a moći uživo da se prate rezultati parlamentarnih izbora. Dimitrijević je rekao da to znači da će se u realnom vremenu prikazivati podaci o broju glasova po izbornim listama, kao i podaci o trenutnom procentu obrađenih biračkih mjesta i biračkog tela i to zbirno za cijelu Srbiju, ali i po svakom biračkom mjestu posebno, što će biti prikazano prvi put na ovim izborima.

-Ovi rezultati će se osvežavati na svakih pet minuta. Svi ovi podaci će se prikazivati za teritoriju Srbije i za pet regiona - region Vojvodine, Šumadije i zapadne Srbije, južne i istočne Srbije, beogradski region i region Kosova i Metohije - rekao je Dimitrijević.

Napomenuo je da će na veb prezentaciji RIK-a biti moguće praćenje rezultata pokrajinskih izbora na isti način kao i parlamentarnih. -Obrada rezultata izbora, izuzev iz inostranstva od donošenja novog zakona ne obavlja se ovde u sedištu RIK-a, izuzetak su rezultati sa biračkih mesta u inostranstvu. Obaveza RIK-a, je da sutra, nešto posle 20 časova, održi posebnu sednicu na kojoj će utvrditi preliminarne rezultate izbora za sva biračka mesta, koja budu obrađena u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta - rekao je Dimitrijević.

On je naveo da su sva biračka mjesta u Srbiji zatvorena u 20 sati, osim onih na kojima je početak glasanja bio sa zakašnjenjem ili u toku dana došlo do prekida glasanja u trajanju dužem od jedan sat. Takođe, nisu zatvorena ona biračka mjesta na kojima je, kako je zakonom definisano, u 20 sati zatečeno još birača, a koji nisu pristupili glasanju.

Objašnjavajući proceduru nakon zatvaranja biračkih mesta, Dimitrijević je rekao da pored izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Srbije, za koje se glasalo na svih 8.273 biračka mesta, na većini biračkih mjesta se glasalo ili na pokrajinskim izborima za poslanike Skupštine Vojvodine ili na lokalnim izborima za odbornike skupština, opština i gradova.

-To dodatno rad biračkih odbora čini složenim, jer na ovim biračkim mestima imaju obavezu prvo da otvore glasačku kutiju za parlamentarne izbore, pa tek pošto utvrde rezultate glasanja na parlamentarnim izborima mogu da pređu na utvrđivanje rezultata glasanja na pokrajinskim ili lokalnim izborima - rekao je Dimitrijević i dodao da rezultate glasanja utvrđuje cijeli birački odbor, stalni i prošireni sastav, što znači predstavnici i vlasti i opozicije.

-Nakon unosa svih rezultata i drugih zakonom propisanih podataka u zapisnik o radu biračkog odbora, zapisnik potpisuju svi članovi ili zamenici članova biračkog odbora. Svaki član biračkog odbora ima pravo da u zapisnik priloži sve svoje primedbe na postupak glasanja na biračkom mestu, što se konstatuje i u samom zapisniku. Pošto završe posao na utvrđivanju rezultata glasanja, predsednici biračkog odbora kreću ka središtu opštine ili grada gde sav izborni materijal treba da predaju lokalnoj opštinskoj odnosno gradskoj izbornoj komisiji - objasnio je Dimitrijević.

Izborni materijal pored predsjednika, dodao je, imaju pravo da predaju svi članovi biračkog odbora i da prisustvuju predaji materijala.

-Prilikom primopredaje, dostavljeni original i primerak zapisnika o radu biračkog odbora se odmah uzima, skenira i objavljuje na veb prezentaciji RIK-a. Uz zapisnik se obavezno skeniraju i prilozi sa eventualnim primedbama člana biračkog odbora. Nakon toga vrši se kontrola logičko-računske ispravnosti upisanih rezultata, uz obavezno prisustvo člana biračkog odbora (BO), potpisuju je svi prisutni predstavnici BO i lokalne izborne komisije, kao i predstavnik Republičkog zavoda za statistiku koji unosi rezultate iz zapisnika. U bazu ukupnih rezultata izbora unose samo uredni rezultati iz originalnog primenjenog zapisnika -objasnio je Dimitrijević.

Republička izborna komisija će u roku 96 časova iznijeti konačne rezultate glasanja. Na pitanje novinara kada će biti objavljen konačni podatak o ukupnoj izlaznosti birača na izborima, Dimitrijević je rekao da će oni biti objavljeni u isto vrijeme kada i preliminarni rezultati, odnosno najkasnije 24 sata od zatvaranja biračkih mesta.

21.22 - PIK: Izlaznost na Pokrajinskim izborima veća nego 2020. godine

Pokrajinska izborna komisija objavila je večeras da je izlaznost do 18 časova bila 52,24 odsto što je više u odnosu na 2020. godinu kada je bilo 43,45 odsto.

Predsjednik Pokrajinske izborne komisije, Rajko Marinković rekao je da će preliminarni rezultati biti dostupni tek sutra kada svi zapisnici budu dostavljeni.

-Što se tiče nepravilnosti, nas zanimaju greške u izbornoj proceduri i do ovog momenta mi nemamo informaciju da takve postoje. Pretpostavka je da će ih biti, ali ćemo dalje postupati u skladu sa propisima - kazao je Marinković.

Govoreći o incidentu u Odžacima on je rekao da bi to mogle da budu činjenično tačne ili netačne stvari.

-Mi osuđujemo svaki vid nasilja kada je u pitanju izborni proces. Postoje prekršajne kazne za one koji narušavaju taj proces ili vode duple spiskove - rekao je Marinković.

Dodao je da nije bilo zvaničnih pritužbi od opozicionih stranaka.

-Nemamo pravo da se bavimo procenama, nas zanimaju samo službeni rezultati - rekao je Marinković na poslednjoj konferenciji za medije za večeras.

Konačni podaci o izlaznosti biće objavljeni na internet prezentaciji Pokrajinske izborne komisije. Podaci se grafički prikazuju, a zapisnici sa biračkih odbora takođe će biti dostupni.

21.12 - Prvi rezultati izbora po gradovima

Prvi preliminarni rezultati izbora 2023. stigli su iz Vrnjačke Banja i tu je lista "Srbija ne sme da stane - Aleksandar Vučić" osvojila 56,52 odsto.

21.04- Lideri koalicije NADA još nisu stigli u štab

Lideri koalicije NADA još uvijek nisu došli u izborni štab. Među prvima je stigao u košarkaš Vladimir Štimac. Predizborne ankete išle su na ruku koaliciji NADA, niko nije dovodio u pitanje da će preći cenzus.

21.01 - Đurđević Stamenkovski i Obradović u štabu "Nacionalnog okupljanja"

U štabu liste "Nacionalno okupljanje – državotvorna snaga" stigli su prva na listi, lider Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski, kao i Boško Obradović, lider Dveri, drugi na listi.

I Dveri i Zavetnici prvi put u koaliciji nastupaju na izborima.

21.00 - Nacionalno okupljanje: Izlaznost u Beogradu nešto manja nego na republici

Bojana Bukumirović, predstavnica koalicije "Nacionalno okupljanje" koju čine Zavetnici i Dveri, kaže da je prema uzorku na gotovo 1.000 reprezentativnih biračkih mjesta na teritoriji Srbije do 20 sati izlaznost 59,68 odsto što se tiče republike, a što se tiče Beograda izlaznost je nešto manja.

Kako je rekla, iz objektivnih razloga ne mogu da izađu u javnost sa preliminarnim procjenama izbornih rezultata.

20.56 - Prvo oglašavanje Vučića

- Biće bolji rezultati nego što su bile procene - rekao je predsjednik Srbije i član SNS Aleksandar Vučić novinarima u izbornom štabu SNS.

- Za Beograd ne mogu ništa da kažem, jer u Beogradu nijedan listić nije prebrojan - rekao je Vučić u kratkom obraćanju.

20.50 - SNS pobijedila u Lincu

Na glasanju u austrijskom gradu Lincu pobjedu je odnijela lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

20:47 - Srbija protiv nasilja: U Areni fantomski glasači iz Srpske

Peđa Mitrović ispred liste “Srbija protiv nasilja” kaže da su zabilježili više od 450 nepravilnosti širom Srbije, uključujući i napad na jednog aktivistu ove koalicije u Kuli.

Posebno je apostrofirao ono što se dešavalo oko Beogradske arene.

-Oko Beogradske arene primećen je veliki broj automobila sa registarskim tablicama iz BiH, što je probudilo sumnju da se radi o organizovanom razvozu glasača iz Republike Srpske koji danas glasaju u Beogradu. Nakon toga su predstavnici Republičke izborne komisije ispred Koalicije „Srbija protiv nasilja“ otišli na lice mesta kako bi ispitali situaciju. Obezbeđenje članovima naše Republičke izborne komisije objasnilo da se u Areni snima film, da se radi o statistima i da ne mogu da ih unutra puste, nakon čega je posle žustre rasprave obezbeđenje grubo izbacilo iz Arene - rekao je Mitrović.

-Dakle, Beogradska arena danas je bila sabirni centar fantomskih glasača. Ono što nedeljama i mesecima upozoravamo se dešava – da se fiktivno prijavljuju lica iz susednih republika da glasaju na izborima u Beogradu i Srbiji -  istakao je Mitrović.

21.05 - Cesid/Ispsos: Izlaznost do 19 časova 55,9 odsto

Izlaznost na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, prema podacima Cesida i Ipsosa, do 19 časova je bila 55,9 odsto.

U Srbiji su večeras u 20 časova zatvorena biračka mjesta na kojima su građani glasali na republičkim, pokrajinskim i izborima za 65 opština i gradova uključujući i Beograd.

Izbori su organizovani na 8.273 biračka mjesta, a pravo glasa imalo je 6.500.666 birača upisanih u birački spisak.

20.42 - Ruski posmatrač: Nije bilo nepravilnosti tokom izbora u Srbiji

Senator Ruske Federacije i šef Posmatračke misije Interparlamentarne skupštine Zajednice nezavisnih država Dmitri Vasilenko izjavio je večeras da ta misija nije uočila ozbiljne nepravilnosti tokom održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji i da oni protiču u fer i korektnoj atmosferi.

Vasilenko je rekao da je misija došla na poziv Republičke izborne komisije, da su članovi te grupe posmatrali izbore na 17 biračkih mjesta u Beogradu i da nisu uočili ozbiljne nepravilnosti.

-RIK i lokalne izborne komisije stvorili su sve uslove za izražavanje slobodne volje građana. Birači su demonstrirali visok nivo povjerenja prema strukturama koje su sprovodile izbore. Priprema i održavanja vanrednih izbora za poslanika Skupštine Srbije bio je u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim standardima održavanja demokratskih izbora - poručio je Vasilenko i dodao da o svemu tome svjedoči visoka izlaznost na izbore.

20.40 - Lacmanović: Izlaznost na današnjim izborima se može smatrati visokom

Programski direktor agencije “Faktor plus” Predrag Lacmanović izjavio je danas da se izlaznost na današnjim izborima može smatrati visokom.

Lacmanović je za Tanjug pojasnio da se takav zaključak izvodi iz toga „što smo prethodne godine imali i predsedničke izbore, dok su ove godine građani glasali na parlamentarnim, lokalnim i pokrajinskim izborima, pa se i izlaznost drugačije upoređuje“.   On je rekao i da je razlika u odnosu na prethodne izbore i to što se sada glasa u zimskom mjesecu, što je atipično za Srbiju.

-Tokom prethodnih smo imali gužve na biralištima oko 19 i 20 časova, a sada, pretpostavljam, ljudi su izašli ranije da glasaju pošto sada pre pada mrak - rekao je on.

Lacmanović ističe i da su projekcije predviđale izlaznost od oko 60 odsto, ali da se taj procenat uvijek smanjuje, kako bi se dobila prava slika.

-Ispitanici u anketama uglavnom kažu da će izaći na izbore, stoga taj procenat uvijek moramo da spustimo da bismo došli do realne projekcije - rekao je on.

Kada je riječ o pokrajinskim izborima, Lacmanović je rekao da ih je teško porediti sa prošlima, budući da su se pređašnji odvijali tokom bojkota opozicionog dijela političke scene.

20:37 - Klačar: Može se očekivati ista ili za nijansu veća izlaznost

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar rekao je u specijalnoj emisiji na RTS-u da se može očekivati ista, ili za nijansu veća izlaznost nego na izborima 2022. godine.

Klačar je objasnio da se prvo broje glasovi na parlamentarnim izborima, a potom na beogradskim.

- Mi ne možemo na osnovu uzorka iz Srbije govoriti o rezultatima za Beograd. Treba biti strpljiv i sačekati podatke iz nezavisnog uzorka koji će biti za Beograd, tako da će gledaoci te rezultate dobiti negde bliže 22 časa nego pre toga, imajući u vidu da su u Beogradu i velika biračka mesta -  dodaje Klačar.

20.30 - U štab socijalista stigli Dačić i stranački funkcioneri

Lider socijalista Ivica Dačić zajedno sa stranačkim funkcionerima stigao je večeras u prostorije SPS-a na Studentskom trgu gdje će sačekati preliminarne rezultate izbora. Prva konferencija za novinare u SPS očekuje se nakon što budu saopšteni prvi preliminarni rezultati, rečeno je u njihovom štabu.

Među prvima su u štab stigli Aleksandar Antić, Branko Ružić, Nikola Nikodijević... SPS je na parlamentarnim izborima nastupio sa tradicionalnim koalicionim partnerima Jedinstvenom Srbijom i Zelenima Srbije, pod istim nazivom liste kao i na prethodnim izborima “Ivica Dačić - premijer Srbije”. Socijalisti su 3. aprila 2022. godine osvojili 11,7 odsto glasova, a u završnici predizborne kampanje moglo se čuti da se nadaju boljim rezultatima. U štabu socijalista su prisutne i brojne novinarske ekipe.

20:23 - RIK: Prvo se prebrojavaju glasovi za parlamentarne izbore

Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević objasnio je na konferenciji za novinare da se prvo otvaraju glasačke kutije i prebrojavaju glasovi za parlamentarne izbore, a zatim za pokrajinske i lokalne izbore.

20:05  - Na pojedinim biračkim mjestima i dalje redovi

Iako je glasanje zvanično završeno, na pojedinim biračkim mjestima i dalje su redovi. 

Prema pravilu, svako ko se zatekao na biračkom mestu u trenutku zatvaranja birališta može da glasa

20.03 - RIK: Preliminarni rezultati u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mjesta

Predsjednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je večeras da će po zakonu preliminarni rezultati glasanja biti saopšteni u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mjesta.

Na pitanje novinara na konferenciji za novinare RIK-a kada se može očekivati da RIK objavi preliminarne rezultate, Dimitrijević je rekao: "Što se tiče preliminarnih rezultata, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, RIK je obavezna da utvrdi preliminarne rezultate u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta. Dakle, taj krajnji zakonski rok jeste nešto posle 20 časova sutra, dakle ponedeljal".

Na konstataciju novinara da RIK neće večeras objavljivati preliminarne rezultate, on je rekao da RIK to ne može da uradi ako postupa po zakonu.

-Po zakonu rok je 24 časa, dok se utvrde svi rezultati glasanja sa biračkih mesta i budu verifikovani kroz Republički zavod za statističku obradu - rekao je Dimitrijević.

On je rekao da je hipotetički moguće izaći sa preliminarnim rezultatima i za dva sata, ali da neće biti unijeti rezultati. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je objasnio da se primjenjuje nova tehnologija sa video bimovima u RIK-u.

-Na video bimovima od početka unosa materijala imate podatke u realnom vremenu. Pa sad, do momenta u kome gledate, uneta je neka količina izbornog materijala i na osnovu te količine vidite kakav je rezultat. Ali ti rezultati su samo možda indikativni, recimo, posle unesenog 30 ili 40 odsto materijala. Ali, to nisu preliminarni rezultati. Sledeća konferencija RIK-a biće oko 20.15 časova, kada će biti više reči o izbornim rezultatima – istakao je.

20.02 - Vučić stigao u štab SNS-a, u 20.30 prva konferencija

Predsjednik Srbije i član SNS Aleksandar Vučić stigao je večeras zajedno sa stranačkim funkcionerima u štab koalicije okupljene oko izborne liste “Srbija ne sme da stane” na Novom Beogradu. Planirano je da se u 20.30 sati održi prva konferencija za medije na kojoj će se prema najavama obratiti poverenica SNS-a za Beograd Ana Brnabić. U štabu SNS-a nalazi se veliki broj novinarskih ekipa iz Srbije, a prisutni su i mediji iz regiona i svijeta.

20.01 - Zatvorena biračka mjesta

U Srbiji su večeras u 20 časova zatvorena biračka mjesta na kojima su građani glasali na republičkim, pokrajinskim i izborima za 65 opština i gradova uključujući i Beograd.

Izbori su organizovani na 8.273 biračka mjesta, a svako ko se zatekne u 20 sati na biračkom mjestu ima pravo da glasa.

U birački spisak upisano je 6.500.666 birača, a prema podacima RIK-a izlaznost do 18.00 časova je 51,93 odsto. Sa zatvaranjem biračkih mjesta zavšena je i izborna tišina.

20.00- Šta su poručili lideri stranaka i kandidati

Predsjednik Srbije i nosilac liste "Srbija ne sme da stane" Aleksandar Vučić poručio je jutros da očekuje veoma dobru izlaznost na izborima i ubjedljivu pobjedu liste na kojoj je nosilac.

-Kada kažem ubedljivu pobedu, verujem da će lista "Srbija ne sme da stane" biti blizu apsolutne većine ili će imati apsolutnu većinu. I mislim da je to važan uslov da bi Srbija nastavila putem prosperiteta i uspeha -  rekao je Vučić poslije glasanja na biračkom mjestu na Novom Beogradu.

On je rekao da je siguran da su građani prepoznali politiku liste "Srbija ne sme da stane" i da je to politika koja je garant nastavka uspjeha i progresa Srbije.

Vučić je naveo da se nada da će se svi akteri izborne utakmice ponašati na odgovoran, ozbiljan i racionalan način iako, kako kaže, nije uvjeren u to.

Na pitanje novinara kako planira da gradi odnose sa Hrvatskom s obzirom na to da je u koaliciji sa strankom Vojislava Šešelja, Vučić je rekao da je njegova lista u koaliciji sa radikalima na lokalu, a na republičkom nivou neće biti u koaliciji sa njima.

Na pitanje o kršenju izborne tišine u pojedinim medijima, Vučić je ocijenio da je ona kršena "brutalno" i da je to, kako je naveo, izraz nemoći i poručio da će rezultat na kraju biti onakav kakav narod želi i kako narod bude glasao.

Predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić poručio je da su današnji izbori veoma značajni, jer je važno da u narednom periodu Srbija ima političku stabilnost i državno jedinstvo.

Dačić je, poslije glasanja na biračkom mjestu u Mjesnoj zajednici Dedinje, rekao da očekuje da današnji izbori proteknu u mirnoj i demokratskoj atmosferi.

-Skrenuo bih pažnju da su ovo veoma važni izbori, jer se Srbija nalazi u odlučujućem periodu kada će se na dnevnim redu naći najvažnije teme od nacionalnog i državnog značaja i veoma je bitno da Srbija ima političku stabilnost i državno jedinstvo u narednom periodu - rekao je Dačić.

Dodao je da su izbori važni i za Socijalističku partiju Srbije, njenu budućnost i mjesto na političkoj sceni.

-Spremni smo da budemo što je moguće više odgovorni za dalji razvoj Srbije. Nadam se dobrom izbornom rezultatu i nastavku uspešne politike koja je u interesu Srbije i naroda u celini. Da večeras bude praznik demokratije. Ubeđen sam u pobedu naše koalicije zajedno sa našim partnerima i SNS - naveo je Dačić.

Predsjednica Vlade Srbije i potpredsjednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke Ana Brnabić rekla je danas da očekuje da će lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" pobediti na ovim izborima.

-Nadam se da će ljudi glasati za rezultate, da će glasati za plan i program, za jasnu viziju, nadam se da će glasati protiv mržnje, nadam se da će pobediti pristojna i normalna Srbija - izjavila je Brnabić poslije glasanja u opštini Savski Venac.

Komentarišući kampanju, Brnabić je ukazala da je ovo jedna od najprljavijih kampanja opozicionih stranaka do sada.

Nosilac liste "Dobro jutro Srbijo" Boris Tadić izjavio je danas da će se na  izborima odlučivati koliko će Srbija biti sposobna da se iznese sa problemima, kao što su borba protiv kriminala i korupcije i inflacije.

Nakon što je iskoristio građansko pravo i glasao, Tadić je rekao da je Srbija zemlja koja potrebuje veliko iskustvo za vođenje i jedan nivo ekspertize posebno, kako je ocijenio, u godinama sa velikim iskušenjima koje slijede.

Tadić je u obraćanju novinarima rekao da će njemačko-francuski plan vezan za Kosovo biti centralna tačka politike u Srbiji naredne godine, kao i očuvanje teritorijalnog integriteta i da će biti potrebna vještina u vođenju pregovora na tu temu.

On je napomenuo i da je tu proces evropskih integracija bez kojih nema napretka i ekonomskog razvoja.

Potpredsjednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Vladimir Orlić je izjavio da očekuje da izbori pokažu da je narod razumio da Srbija ne smije da stane i da mora još odlučnije koračati u budućnost, koja mora da bude dobra.

-Očekujem da će današnji dan pokazati odgovornost naših ljudi, da smo razumeli da svaki muškarac i žena danas odlučuju o budućnosti svoje dece i svojih roditelja, svih koji pripadaju našoj zajedničkoj otadžbini - ocijenio je Orlić.

Jedan od lidera Srpske koalicije NADA koju čini Novi DSS i POKS Miloš Jovanović izjavio je danas da je ta koalicija u proteklom periodu pokazala da ima, kako je ocijenio, ozbiljan politički program i ljude.

Jovanović je, nakon glasanja u Osnovnoj školi Jovan Miodragović na Vračaru, rekao da očekuje da izbori ozvaniče početak korjenitih promjena, koje su, kako je ocijenio, potrebne Srbiji.

Predsedništva Srpske napredne stranke Petar Petković poručio je da će se na današnjim izborima prije svega odlučivati o tome da li će srpski narod na Kosovu i Metohiji ostati i opstati u svojoj državi Srbiji i na svom Kosovu i Metohiji.

-Zato je od posebne važnosti da pobedi lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane -  jer upravo prva tačka našeg programa razvoja i budućnosti Srbije jeste odbrana Kosova i Metohije u sastavu Srbije. Ako želimo da se nastavi sa povećanjem plata, penzija, uopšte ubrzanog ekonomskog razvoja zemlje, novih pruga, puteva i svega onoga što donosi boljitak našem narodu, svim građanima Srbije, neophodno je da pobedi lista Srpske napredne stranke, „Aleksandar Vučić Srbija ne sme da stane" - rekao je Petković poslije glasanja.

Nosilac liste “Mora drugačije” Čedomir Jovanović poručio je nakon glasanja, da izbori treba da nas učine boljim i jačim, a ne da budu još jedan rov koji će biti iskopan između nas.

-Potreban nam je mir. Teško vreme je pred nama. Nikad komplikovaniji i brutalnji svet nije bio nego danas - rekao je Jovanović.

Jovanović je dodao da su neka teška pitanja ostala otvorena koja je njegova generacija naslijedila, istakavši da je neophodno na ta pitanja dati odgovor kako ne bi bila teret za našu decu.

Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je uvjeren da će građani prepoznati značaj izbora i da će dati glas onima koji su, kako kaže, najsigurniji izbor u ovim vremenima i ovim okolnostima.

-Ja ovu izjavu dajem na početku izbornog dana, i nadam da će biti što je moguće manje nepravilnosti i da niko neće dovoditi u pitanje integritet izbornog dana. Nadam se da ćemo moći tako nešto da kažemo da će ovi rezultati biti takvi, da može da se uspostavi stabilna vlast, da završimo s izbornim procesom i da u skladu sa izbornom voljom građana, krenemo napred - rekao je Jeremić novinarima u Beogradu.

Prvi na listi "Srbija protiv nasilja" Radomir Lazović izjavio je da se nada će današnje glasanje dovesti do promjena u Srbiji.

Lazović je novinarima poslije glasanja u Beogradu tvrdio da je bilo "jako puno nepravilnosti i imali smo izborni proces koji je verovatno najprljaviji do sada".

-Imali smo kupovinu glasova, imali smo falsifikovane potpise na listama, imali smo svašta o čemu ste mogli da čujete svih ovih dana. Ali uprkos tome, u ovom trenutku ja se zaista nadam da će volja građana biti jača od svih ovih valorizacija, da ćemo pobediti i da će Srbija krenuti u jednom drugom pravcu - tvrdio je Lazović.

Predsjednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas u Čačku da je glasao tačno u 12.44 časova, istakavši da je to simbolično upravo zbog najvažnije teme na ovim izborima - kako ćemo se odnositi prema novom zapadnom ultimatumu, odnosno, kako je rekao, francusko-njemačkom sporazumu o priznanju lažne države Kosovo”.

-Veoma je važno da u novom sazivu Narodne skupštine bude što više patriotskih i državotvornih i suverenističkih narodnih poslanika koji će odbaciti jedan ovakav ultimatum i poniženje za državu Srbiju - rekao je Obradović.

On je istakao da je zadovoljan predizbornom kampanjom.

-Mislim da je koalicija Dveri Zavetnici uz podršku velikog broja srpskih intelektualaca i patriotskih udruženja opravdala svoje postojanje i poverenje. Mislim da smo imali ponajbolju kampanju, sa jednom od najzanimljivijih programskih i kreativnih delova, posebno mislim da su nam spotovi bili najbolji - rekao je Obradović.

Marković: Očekujem pobedu naše liste, jer smo sve ispunili

Predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je danas da očekuje da će koalicija okupljena oko izborne liste “Ivica Dačić - premijer Srbije” odneti ubjedljivu pobjedu na izborima, jer su, kako je rekao, sva obećanja ispunili.

Marković je, poslije glasanja na biračkom mjestu u Končarevu kod Jagodine, naveo da će koalicija SPS-JS-ZS odnijeti ubjedljivu pobjedu na izborima, ako je kriterijum ko je šta uradio.

Učesnici parlamentarnih izbora

1. ALEKSANDAR VUČIĆ – SRBIJA NE SME DA STANE

2. IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE

3. DR VOJISLAV ŠEŠELj – SRPSKA RADIKALNA STRANKA

4. MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI – BOŠKO OBRADOVIĆ – NACIONALNO OKUPLjANjE – DRŽAVOTVORNA SNAGA – SRPSKA STRANKA ZAVETNICI – SRPSKI POKRET DVERI

5. DR MILOŠ JOVANOVIĆ – NADA ZA SRBIJU – SRPSKA KOALICIJA NADA – NOVI DSS – POKS – VOJISLAV MIHAILOVIĆ

6. VAJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT!/SAVEZ VOJVOĐANSKIH MAĐARA – ZA NAŠEG PREDSEDNIKA, ZA NAŠU ZAJEDNICU, ZA BUDUĆNOST!

7. SRBIJA PROTIV NASILjA – MIROSLAV MIKI ALEKSIĆ – MARINIKA TEPIĆ (STRANKA SLOBODE I PRAVDE, NARODNI POKRET SRBIJE, ZELENO-LEVI FRONT, NE DAVIMO BEOGRAD, EKOLOŠKI USTANAK – ĆUTA, DEMOKRATSKA STRANKA, POKRET SLOBODNIH GRAĐANA, SRBIJA CENTAR, ZAJEDNO, POKRET ZA PREOKRET, UDRUŽENI SINDIKATI SRBIJE „SLOGA“, NOVO LICE SRBIJE)

8. USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / USAME ZUKORLIĆ – UJEDINjENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENjA – BOŠNjACI SANDžAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV – DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI

9. SDA SANDžAKA – DR SULEJMAN UGLjANIN/SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN

10. ZAJEDNO ZA BUDUĆNOST I RAZVOJ – KOALICIJA ZA MIR I TOLERANCIJU

11. NARODNA STRANKA – SIGURAN IZBOR. OZBILjNI LjUDI – VUK JEREMIĆ, DR SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ, SINIŠA KOVAČEVIĆ, VLADIMIR GAJIĆ, MARINA LIPOVAC TANASKOVIĆ

12. DOBRO JUTRO, SRBIJO – SAŠA RADULOVIĆ (DJB) – BORIS TADIĆ (SDS) – ANA PEJIĆ (OTETE BEBE)

13. POLITIČKA BORBA ALBANACA SE NASTAVLjA – ŠAIP KAMBERI /BETEJA POLITIKE E SHQIPTARËVE VAZHDON – SHAIP KAMBERI

14. DR BRANIMIR NESTOROVIĆ – MI – GLAS IZ NARODA, PROF. DR BRANIMIR NESTOROVIĆ

15. SRBIJA NA ZAPADU – DA SE STRUKA PITA

16. RUSKA STRANKA – SLOBODAN NIKOLIĆ

17. ČEDOMIR JOVANOVIĆ – MORA DRUGAČIJE

18. ALBANSKA DEMOKRATSKA ALTERNATIVA – UJEDINjENA DOLINA ALTERNATIVA DEMOKRATIKE SHQIPTARE – LUGINA E BASHKUAR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana