Zaraza buknula u novosadskom vrtiću

GS
Zaraza buknula u novosadskom vrtiću

NOVI SAD - U novosadskom vrtiću zabilježen je slučaj zauški kod jednog djeteta.

Institut za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) u odgovorima na pitanja roditeljskog portala Bebac povodom ovog slučaja naveo je da su preduzete mjere kako bi se spriječilo dalje širenje infekcije, kao i da vakcinisana djeca bez simptoma infekcije redovno mogu dolaziti u vrtić.

Informacije o infekciji zaušaka roditelji pomenutog novosadskog vrtića dobili su u utorak uz upozorenje da prate zdravstveno stanje svoje djece i da se u slučaju simptoma obrate pedijatru.

Ipak, roditeljima nije naznačeno da nevakcinisanu djecu ne dovode u vrtić što predstavlja epidemiološki rizik za kolektiv.

Tek tri dana nakon informacije o pojavi zaušaka roditeljima je preporučeno da djecu stariju od godinu dana odvedu na obaveznu vakcinaciju.

MMR vakcina štiti od zaušaka

Ko je ugrožen i kako bi roditelji trebali da se ponašaju u ovoj situaciji, odgovorili su iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Naveli su da su ugrožena djeca koja nisu vakcinisana MMR vakcinom ili nisu preležala zauške.

- MMR vakcina štiti od zaušaka, malih boginja i rubeole.  

IZJZV je vrtiću naložio sprovođenje mjera predostrožnosti kao što su vakcinacija, pojačana higijena, kao i praćenje i prijavu novih slučajeva.

Među preporukama opet se nije našla zabrana dolaska u vrtić djece koja nisu vakcinisana. Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti neophodno je da djeca koja borave u predškolskim ustanovama budu vakcinisana MMR vakcinom koja se prema kalendaru vakcinacije daje djeci nakon prvog rođendana.

- Vrtići bi morali da se pridržavaju zakona. I kad bi još i sanitarna inspekcija i jedan dio pedijatara radili svoj posao, ovakve stvari se ne bi dešavale. Čim dijete uđe u drugu godinu života, mora se vakcinisati MMR-om. To je preporuka epidemiologa, zakona i velikog broja pedijatara. Djeca koja nisu vakcinisana, a ušla su u drugu godinu života, što prije treba da budu vakcinisana - rekla je epidemiološkinja Verice Ilić za portal Bebac i naglasila da nevakcinisana djeca treba skloniti iz kolektiva dok ne prođe epidemija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana