Zapadni zvaničnici znaju koje su “crvene linije” Beograda

Srna
Zapadni zvaničnici znaju koje su “crvene linije” Beograda

MINHEN - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ključna tema razgovora sa svjetskim zvaničnicima u Minhenu bio dijalog Beograda sa Prištinom, da su dobro zastupani interesi Srbije i da zapadni zvaničnici znaju koje “crvene linije” Srbija neće da prekorači.

Vučić, koji prisustvuje Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti, rekao je da je imao veoma dobre razgovore sa Britancima, grčkim prijateljima, kao i bitne sastanke sa Nijemcima, Francuzima i Amerikancima, te da je važno što je naišao na poštovanje.

On je istakao da je bilo riječi o prijedlogu EU o Kosovu i Metohiji, koji više nije francusko-njemački plan.

“Imao sam veoma važne razgovore u Minhenu, dobro smo zastupali interese Srbije. Tu epohalnih i pozitivnih novosti niti je bilo, niti je moglo da bude. Dobro je da smo došli i uspeli da objasnimo našu poziciju precizno i racionalno”, rekao je Vučić.

On je istakao da je u razgovorima bilo riječi o neophodnosti formiranja zajednice srpskih opština /ZSO/, te da su njegovi sagovornici sa Zapada rekli da znaju koje su linije koje Srbija neće da prekorači.

“Vlastima u Prištini ne verujem ništa, ali ako pitate koliki je angažman, naročito posle odluka Saveta Evrope, i Amerikanaca i Evropljana da rade na tom pitanju, mislim da nikada neće biti snažniji zahtevi za formiranje ZSO”, rekao je Vučić.

On je dodao da ga sutra očekuju razgovori o pitanju nastavka dijaloga sa Prištinom u Briselu.

“Ja idem da govorim o ZSO. Ne možete pre 10 godina da potpišete nešto i onda da kažete Vučić hoće šoljicu kafe, ali bez šoljice. Morate da ispunite ono što ste potpisali, a onda možemo da razgovaramo dalje”, rekao je Vučić.

On je naglasio da nigdje ne piše da Srbija mora da prizna Kosovo da bi Priština formirala ZSO.

Vučić je dodao da je srpska strana u današnjim razgovorima uspjela da malo promijene prizmu i okvir da sagovornici razumiju šta Srbija radi i misli.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je u delegaciji Srbije, istakao je da su stranim političarima jasne “crvene linije” Srbije i da im je prenio da neformiranje ZSO ruši povjerenje i da je veoma bitno da shvate poziciju Srbije.

“To je potvrda ispravnosti državne politike koja se vodi, a to je zaštita državnih i nacionalnih interesa”, rekao je Dačić.

Vučić se na marginama skupa tokom dana i večeri sastao sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, britanskim ministrom spoljnih poslova Džejmsom Klaverlijem, premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, te američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana