Žandarmerija sutra obilježava 152 godine postojanja

Tanjug
Žandarmerija sutra obilježava 152 godine postojanja

Beograd - Pripadnici Žandarmerije, specijalne jedinice Ministarstva unutrasnjih poslova sutra će, izvođenjem vježbe suzbijanja terorizma na vodi obilježiti 152 godinu postojanja.

Vježba “Sava 2012” će biti izvedena na lijevoj oblai rijeke Save a prethodno će, u Nastavnom centru MUP-a u Makišu biti organizovana proslava dana i slave Žandarmerije, najavio je MUP.

Istorija srpske Žandarmerije kao specijalne vojno policijske jedinice počela je 1860. godine da bi njen položaj bio definisan Zakonom o ustrojstvu Vojnog ministarstva koji je stupio na snagu 1864. godine.

Kasnije, 1881. i 1921. godine su doneti novi zakoni o Žandarmeriji a organizacija i nadležnost tadašnje srpske Žandarmerije bili su isti kao i kod većine jedinica tog tipa u evropskim državama.

Nakon Drugog svjetskog rata, ustanovljen je potpuno nov sistem upravnih vlasti i prekinut svaki kontinuitet sa predratnom Žandarmerijom da bi, 25. juna 2001. na osnovu odluke Vlade Srbije, u okviru MUP-a ponovo oformljena Žandarmerija.

Žandarmerija u svom sastavu ima Komandu, koja je smještena u Beogradu, i četiri odreda - u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Novom Sadu. Ti odredi imaju svoju oblast odgovornosti, ali se po potrebi mogu angažovati na teritoriji cijele države.

Uz suzbijanja terorizma i preventivnih antiterorističkih djelatnosti u zadatke te jedinice spada i obezbjeđivanje javnog reda i mira u svim situacijama visokog rizika kao i pružanja pomoći civilima u vanrednim situacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana