Zaharova: Moskva podržava Beograd po pitanju Kosova i Metohije

Srna
Zaharova: Moskva podržava Beograd po pitanju Kosova i Metohije

BEOGRAD/MOSKVA- Rusija podržava Srbiju u zaštiti njenih legitimnih interesa, suvereniteta i teritorijalnog integriteta u vezi sa kosovskim pitanjem u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Mi njegujemo visok nivo odnosa sa tom zemljom i zalažemo se za dalje jačanje veza, oslanjajući se na bogatu tradiciju, povjerenje i uzajamno poštovanje međusobnih interesa", poručila je Zaharova.

Zaharova je podsjetila da se 23. februara obilježava 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Srbije i da su tim povodom čestitke razmijenili šefovi diplomatija dvije zemlje, prenosi "Sputnjik".

Ona je napomenula da su diplomatske veze između dvije zemlje uspostavljene u važnom istorijskom momentu za Srbiju.

"Tradicije međusobnog razumijevanja i podrške koje su uspostavljene u to vrijeme temeljile su se na vijekovnom čvrstom prijateljstvu i duhovnoj bliskosti naših naroda", navela je Zaharova i dodala da je na toj osnovi izgrađen savremeni sistem rusko-srpske saradnje.

Prema njenim riječima, danas su odnosi između Rusije i Srbije podignuti u rang strateškog partnerstva, a da dijalog karakterišu otvorenost, redovna razmjena mišljenja, ocjena i stavova.

Zaharova je istakla da su glavni elementi rusko-srpske agende trgovinska saradnja, kulturne veze, kao i zajednički rad u međunarodnim institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana