Zadušnice na ruiniranom groblju u Prištini obilježilo par Srba, u južnoj Mitrovici uništena većina spomenika

Srna, Tanjug
Foto: Srna

PRIŠTINA - Prištinski paroh Staniša Arsić rekao je da je samo nekoliko Srba došlo na groblje u ovom gradu i upalilo svijeće na Zadušnice, optuživši prištinske vlasti da huškačkom politikom izazivaju strah kod raseljenih i onih koji žive u okolnim selima oslonjenim na Prištinu.

-Neprimerene huškačke izjave pojedinaca iz prištinske vlasti dodatno unose nemir i sprečavaju raseljene i prognane da izađu na groblje i da u broju u kom su dolazili u Crkvu Svetog Nikole, u kojoj su kršteni i venčani, obiđu ovu svetinju - rekao je paroh prištinski.

On je naveo da je groblje od jesenjih do ovih zadušnica dodatno ruinirano, porušen je jedan broj nadgrobnih spomenika, a nadležni iz kosovskog komunalnog preduzeća iz Prištine donekle su očistili groblje kako bi tu istinu zamaglili.

-Istina se ne može skriti. Ne može niko reći da nema novih skrnavljenja našeg groblja i da groblju preti zarastanje u korov - rekao je Arsić.

On je izrazio strah da će, ukoliko nasljednici ne budu izlazili na groblje i ono ne bude održavano, za koju deceniju nestati, a time i svjedočanstvo srpskog trajanja u Prištini.

Paroh Arsić je naveo da je upućivao apel vjernicima iz Prištine da za Zadušnice pred početak Velikog vaskršnjeg posta izađu na groblje i prisjete se svojih srodnika sahranjenih na prištinskom groblju.

-Ako njih zaboravimo, zaboravićemo sami sebe - rekao je paroh prištinski i dodao da donekle ima razumijevanja da je epidemija virusa korona jedan od razloga izlaska malog broja Srba na groblje.

Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica organizovao je jutros, zajedno sa Crkvenom opštinom, prevoz za sve građane koji su željeli da na zimske Zadušnice izađu na groblje u južnom dijelu Kosovske Mitrovice.

Građani koji su obišli grobna mjesta svojih najmilijih rekli su da je više od 80 odsto spomenika potpuno ili djelimično uništeno, prenosi Kosovo onlajn.

Oni ističu da to najbolje pokazuje odnos Albanaca prema mrtvim Srbima.

-Sve je polomljeno i srušeno, ovo je varvarizam, tuga jedna. Mi ovo nikada nismo radili, ovo je dokaz njihove kulture. Pokušavaju da zatru svaki trag da smo ikada ovde živeli - rekao je jedan od građana.

Srbi iz sjevernog dijela Kosovske Mitrovice od kraja sukoba 1999. godine preminule sahranjuju na groblju u Rudaru, a groblje u južnom dijelu grada obilaze samo na Zadušnice ili kada su im obezbeđeni prevoz i pratnja policije.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju danas Velike ili Vaskršnje zadušnice, kao znak sjećanja na sve preminule, kada se posjećuju groblja i prislužuju svijeće na grobovima najbližih i u hramovima.

Crkva je propisala posebne dane - Zadušnice, i to četiri puta godišnje, kada se vjernici posebno mole za pokoj duša preminulih.

Srbi iz Đakovice, Peći i Dečana takođe su danas, na Zadušnice, obišli grobove svojih najmilijih na lokalnim grobljima i zapalili svijeće za pokojnike.

Na groblju u Dečanima, monasi iz obližnjeg manastira Visoki Dečani održali su opijelo za pomen dušama preminulih, kojem je prisustvovala grupa Srba iz tog mjesta.

Najveći broj spomenika na pravoslavnim grobljima i u ta tri mesta je uništen, prenosi Kosovo onlajn.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana