Zabranjeno okupljanje “Mirdita, dobar dan” u Beogradu

Srna
Foto: Sputnjik

BEOGRAD - Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije zabranilo je iz bezbjednosnih razloga javno okupljanje u Beogradu pod nazivom “Mirdita, dobar dan”, koje promoviše nezavisnost samoproglašenog Kosova.

”Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je naredbu da se prekine javno okupljanje 'Mirdita, dobar dan' zbog opasnosti od ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, kao i opasnosti od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

On je naglasio da neće biti dozvoljeni ni drugi skupovi na tom prostoru.

Dačić je naveo da su o naredbi upoznati organizatori skupa, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Održavanje Festivala “Mirdita, dobar dan”, koji promoviše nezavisnost samoproglašenog Kosova, najavljeno je od danas do 29. juna.

Stotinak mladih okupilo se danas na Dorćol placu u Beogradu kako bi na miran način iskazali nezadovoljstvo zbog ovog festivala. Mladi su nosili srpske trobojke, parole sa porukama “Nema predaje” i panoe sa fotografijama srpskih fresaka uz poruku “U slučaju da ste zaboravili pravu kulturu Kosmeta”.

Gradonačelnik Aleksandar Šapić izjavio je ranije da je protiv održavanja Festivala, poručujući da, dok god je na čelu srpske prijestonice, grad Beograd neće dati nijednu vrstu saglasnosti za održavanje “Mirdite”, i da će svi prostori koje eventualno budu koristili biti isključivo privatni.

Inicijativa mladih za ljudska prava, koja je jedan od organizatora “Mirdite”, više puta je poručila da neće odustati od održavanja Festivala koji se u Beogradu organizuje od 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana