Za ubistvo srpske djece u Goraždevcu niko nije odgovarao iako su počinioci poznati

Srna
Za ubistvo srpske djece u Goraždevcu niko nije odgovarao iako su počinioci poznati

BEOGRAD - Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova i Metohije iz Gračanice Silvana Marinković izjavila je da za ubistvo srpske djece na rijeci Bistrici u Goraždevcu prije 21 godinu još niko nije odgovarao, iako su počinici poimenično poznati.

Ona je navela da je ovo, nažalost, jedan u nizu zločina nad Srbima na Kosmetu za koje do sada niko nije odgovarao, gđe su krivci poznati, a nisu izvedeni pred lice pravde, niti je ko osuđen.

Nažalost, navela je Marinkovićeva, tako je za sve Srbe koji žive na ovim prostorima - za zločine nad Srbima nema odgovornosti.

“Za nas je sutra još jedan tužan dan, a ima ih mnogo u godini. Krivci su poznati, kao i za mnoge slučajeve do sada, međutim niko do sad nije odgovarao. Ne odgovaraju oni za zločine nad Srbima, nema odgovornosti”, rekla je Marinkovićeva.

Prema njenim riječima, krivci su poznati poimenično, međutim niko ništa nije preduzeo da bi bili kažnjeni za zlođelo koje su počinili.

Euleks i prištinski sudovi su obustavili istragu, navodno, zbog nedostatka dokaza, a Marinkovićeva ističe da, kao i za više slučajeva, dokazi postoje, pa čak u pojedinim slučajema počinilac i prizna zločin, međutim ne bude osuđen.

“Uglavnom znam da su počinioci poimenično poznati. Koliko mi je poznato, to su lokalci”, rekla je Marinkovićeva.

Sutra se navršava 21 godina od zločina na rijeci Bistrici u Goraždevcu, kada su do danas nepoznati napadači iz automatskog oružja ubili srpsku đecu na improvizovanom kupalištu udaljenom oko 300 metara od centra ovog najvećeg srpskog sela u opštini Peć.

U oružanom napadu na grupu srpske djece koja su se kupala u rijeci Bistrici 13. avgusta 2003. godine ubijeni su Pantelija Dakić /12/ i Ivan Jovović /19/, dok su teško ranjeni Đorđe Ugrenović /20/, Bogdan Bukumirić /14/, Marko Bogićević /12/ i Dragana Srbljak /13/.

Ni 21 godinu kasnije ne zna se ko je počinio ovaj monstruozni zločin. Euleks je prije više od 10 godina prekinuo istragu zbog, kako su naveli, nedostatka dokaza.

Ubistvo srpske djece na rijeci Bistrici smatra se jednim od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodne misije na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana