Za deceniju mapirano i riješeno 123 slučaja nestale djece u Srbiji

Tanjug
Foto: Arhiva

BEOGRAD - Za 10 godina rada linije 116 000 za nestalu djecu u Srbiji primljeno je gotovo 3,9 hiljada poziva, mapirano 123 slučaja nestanka od kojih su skoro svi pozitivno rješeni, saopštila je danas organizacija Mišing Čildren Evrope koja sa NVO Astrom drži taj broj.

Kako se navodi, među mapiranim slučajevima nestanka do sada je bilo 75 djevojčica i 48 dječaka. Organizacija Mišing Čildren Evrope danas obilježava 15. godišnjicu 116 000 telefonskih linija koje imaju za cilj da obezbjede besplatnu podršku porodicama i samoj djeci 24 sata svih sedam dana u nedjelji u slučajevima nestanaka ili otmica djece širom Evrope. Operateri telefonskih linija odgovorili su na preko 2 miliona poziva i pružili podršku u više od 70 hiljada slučajeva nestale djece.

"Dežurne službe za nestalu djecu igraju ključnu ulogu u obezbjeđivanju praćenja svih slučajeva, kako bi sva djeca, kao i njihovi roditelji ili drugi staratelji, imali pristup besplatnoj i trenutnoj psihološkoj, pravnoj i administrativnoj podršci", objasnio je on. Ovim dežurnim brojem upravljaju nacionalne organizacije specijalizovane za slučajeve nestale djece koje u mnogim zemljama čine profesionalci i obučeni volonteri.

U većini zemalja, telefonske linije 116 000 takođe nude pristup svojim uslugama preko društvenih mreža i drugih platformi za četovanje. Ova organizacija pozvala je EU i države članice da unaprede sisteme zaštite dece i ispune očekivanja Evropskog kodeksa elektronskih komunikacija i strategije EU o pravima djeteta. Traži se i podrška dežurnim 116 000 linijama za nestalu djecu, kroz stabilno finansiranje i izgradnju kapaciteta.

Ova linija za prijavljivanje nestanaka djece u Srbiji fukcioniše volonterski, tj. na njoj dežuraju SOS konsultatkinje Tima za podršku žrtvama trgovine ljudima, navodi se u saopštenju. Navodi se da se SOS linija za žrtve trgovine ljudima finansira projektno iz inostranih fondova. Potpredsjednica Evropske komisije za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica izjavila je da se prečesto dešava da su nestala djeca ispod radara.

"Posao koji Mišing Čildren Evrope radi u ovoj oblasti više od jedne decenije je od velikog značaja - pomaže svojim članicama da izgrade kvalitetnu uslugu 116 000 za prevenciju i reagovanje u slučajevima nestale djece. U svakom slučaju nestalog djeteta, postoji djete koje je žrtva i koje je u opasnosti od ozbiljnih povrijeda svojih prava", izjavila je ona. Dodala je da je potrebna veća svjest, veća vidljivost, i bolje usluge podrške i koordinisani odgovori na tragediju nestale đece na nacionalnom i evropskom nivou. "Komisija je spremna da udruži snage sa Mišing Čildren Europe i njenim članicama, kako bi pomogla da se efikasno spriječi i odgovori na ovaj previše rasprostranjen fenomen", zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana