Vulin: Vlasti BiH me spriječile da se poklonim sjenama ubijenih Prebilovčana

Tanjug
Vulin: Vlasti BiH me spriječile da se poklonim sjenama ubijenih Prebilovčana

BEOGRAD - Potpredsjednik Vlade Aleksandar Vulin izjavio je da ga je danas Savjet ministara BiH spriječio da se pokloni sjenama ubijenih Prebilovčana.

- Meni je danas zabranjeno da budem u Prebilovcima, pored jame gdje su ustaše 1941. godine ubile više od 1.000 Srba, od toga 600 žena i djece, gdje su pred njenim osmogodišnjim đacima silovali učiteljicu Stanu Arnautović sedam dana dok nije poludjela, pa su morali da je zakolju i bace u jamu. Danas je trebalo da budem tamo gdje se obilježava tragedija Srba, u Prebilovcima, rekao je Vulin i dodao da je njegov dolazak spriječila, prema njegovim saznanjima Vlada Bosne i Hercegovine, tačnije Edin Forto koji je, kako je čuo, "pod potpunom komandom gospodina Konakovića uz saglasnost stranaca".

Gostujući u Nacionalnom dnevniku televizije Pink povodom zabrane vlasti Bosne i Hercegovine da prisustvuje otvaranju izložbene postavke "Prebilovci 1941" u tom mjestu, Vulin je objasnio da mu vlast BiH nije zabranila već mudro ćutala do pola sata, sat pred let "a onda su rekli da u ministarstvu  Edina Forta nema niko da potpiše dozvolu za prelet jer su svi na moru, svi su na godišnjem odmoru".

- To nam poručuje da se, kad god mi Srbi podsjećamo na ustaške i hrvatske zločine, uvijek desi nešto da mi ne možemo da odemo. Kada Aleksandar Vučić treba da ode u Jasenovac - kažu nije po proceduri, kada sam ja htio da odem u Jasenovac rekli su - a to ne može nikako da se desi zato što to izaziva probleme u regiji. Sada kada treba da odem u Prebilovce odjedanput nema nikoga u Vladi Bosne i Hercegovine da potpiše dozvolu za prelet, naveo je Aleksandar Vulin.

Potpredsjednik srpske vlade je naglasio da kad god neko iz Srbije pokuša da podsjeća na ustaške zločine, na ono što se zaista dogodilo, "biće neko da nama Srbima stavi do znanja da mi to ne smijemo da radimo".

On je podsjetio da je jama u Prebilovcima bila zabetonirana poslije rata, da je poslije 50 godina četiri hiljade ljudi ekshumirano i da i dalje nije javno rečeno ko je to počinio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana