Vulin: Srbija neće zaboraviti nekažnjeni NATO zločin

Srna
Vulin: Srbija neće zaboraviti nekažnjeni NATO zločin

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin danas je povodom 21 godine od završetka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju /SRJ/ položio vijenac kraj spomen-obilježja na brdu Straževica u Beogradu, poručivši da agresija, nažalost, nije prestala onako kako bi morala – kaznom za počinioce.

 

"Nije završena tako što je prostor Kosova i Metohije očišćen od terorista, ubica i agresora. Završeno je onako kako je sila odlučila da bude završeno. Vojska Jugoslavije, svi građani SRJ u to vreme dali su svoj herojski maksimum. Borili smo se, nismo bili poraženi, NATO agresor nije uspeo na kopneni način da uđe na naš prostor", ukazao je on.

Vulin je naglasio da je ogromna premoć 19 najrazvijenijih zemalja svijeta tada odnijela prevagu i da se vojska morala povući sa prostora Kosova i Metohije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

"Od momenta kada su se Vojska Jugoslavije i državni organi tadašnje Jugoslavije povukli s prostora Kosova i Metohije do danas ubijeno oko 1.000 Srba i za to niko nije odgovarao. Proterano je 250.000 Srba. Za to niko nije odgovarao", podsjetio je Vulin.

On je dodao da se u međuvremenu – 17. marta 2004. godine desio pogrom u kom je ubijeno 16, a protjerano još oko 6.000 ljudi, za šta takođe niko nije odgovarao.

"Niko nije odgovarao. Ni danas niko ne odgovara za `žutu kuću`, za ubistva Srba, za proterivanje, za trgovinu organima, za narko kartel koji je zavladao prostorom Kosova i Metohije. Na nama je da podsećamo, da pitamo, da nikada ne zaboravimo", istakao je Vulin.

On je dodao da bi se, ako bi Srbi dopustili da se NATO agresija zaboravi ona ponovila nekoj drugoj, maloj, slobodnoj zemlji, a da taj zločin čovječanstvo ne zaslužuje da vidi.

"1999. godine završen je najkrvaviji vek u istoriji čovečanstva strašnom i krvavom NATO agresijom", rekao je Vulin.

Komandant 210. bataljona veze major Miodrag Đokić istakao je da su na brdu Straževica na početku NATO agresije poginula dva pripadnika 210. bataljona veze, zastavnici prve klase Vlastimir Lazarević i Vladimir Vujović.

Brdo Straževica je tokom NATO agresije za 78 dana gađano 34 puta.

Sve vrijeme tokom NATO agresije 210. bataljon veze, s jedinicama i Komadom RV i PVO izvršavao je zadatke telekomunikaciono-informatičkog obezbeđenja za potrebe komande jedinica RV i PVO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana