Vulin: Srbija ne smije da zaboravi strijeljanje srpske djece na Bistrici

Srna
Vulin: Srbija ne smije da zaboravi strijeljanje srpske djece na Bistrici

BEOGRAD  - Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin poručio je da Srbija ne smije zaboraviti zločin u Goraždevcu, u kojem su prije 21 godinu na rijeci Bistrici strijeljana dva srpska dječaka, dodajući da njihova smrt nije tema ni na jednom skupu EU, Euleksa, Kfora ili NATO-a.

-Pre 21 godinu na reci Bistrici u selu Goraždevac streljana su Ivan Jovović i Pantelija Dakić, a još četvoro dece je ranjeno. Za njihovu smrt i za ranama obeležen život niko nije odgovarao - naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

On je napomenuo da Albanci svake godine razbiju spomenik sa njihovim imenima.

-Ivana i Pantelije sećaju se njihove porodice i njihov narod. Oni koji su bili dužni da ih zaštite ili bar da nađu i kazne njihove ubice, odavno su ih zaboravili - rekao je Vulin.

On je podsjetio da je Euleks prekinuo istragu, a EU nikada nije pitala svoju policiju zašto više ne traže ubice.

-Srbija ne sme da zaboravi, a Srbi ne smeju da prestanu da jačaju svoju državu. Ako zaboravimo i ako izgubimo državu beskrajni niz ubijene srpske dece će se nastavljati”, poručio je Vulin.

Danas se navršava 21 godina od zločina na rijeci Bistrici u Goraždevcu, kada su do danas nepoznati napadači iz automatskog oružja ubili srpsku djecu na improvizovanom kupalištu udaljenom oko 300 metara od centra ovog najvećeg srpskog sela u opštini Peć.

U oružanom napadu na grupu srpske djece koja su se kupala u rijeci Bistrici 13. avgusta 2003. godine ubijeni su Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), dok su teško ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Ni 21 godinu kasnije ne zna se ko je počinio ovaj monstruozni zločin. Euleks je prije više od 10 godina prekinuo istragu zbog, kako su naveli, nedostatka dokaza.

Ubistvo srpske djece na rijeci Bistrici smatra se jednim od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodne misije na Kosovu i Metohiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana