Vulin o odnosima Srbije i Rusije

GS
Vulin o odnosima Srbije i Rusije

BEOGRAD - Potpredsjednik Vlade Aleksandar Vulin izjavio je nakon posjete Rusiji da odnosi dvije zemlje nikada nisu bili bolji.

Uprkos svim izazovima, odnosi Rusije i Srbije i dalje su na visokom nivou, poruka je koja se čula iz Moskve nakon brojnih razgovora potpredsjednika Vlade Aleksandra Vulina i ruskih zvaničnika.

Vulin je u Dnevniku RTS-a rekao da su detaljno razgovarali o nastavku privredne saradnje, s obzirom na to da Srbija nedovoljno izvozi u Rusiju, a više uvozi.

- Političku podršku apsolutno imamo i Rusija je više nego raspoložena da sarađuje sa Srbijom. Nemojte zaboraviti, zahvaljujući politici predsjednika Vučića, mi smo jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, i to u ekonomskom smislu treba svakako da koristimo. Ruska Federacija to veoma poštuje, istakao je Vulin.

Srbija, dodaje, nikada nije bila u boljim odnosima sa Ruskom Federacijom.

- Dijelimo uvjerenja da budućnost može i mora biti budućnost ravnopravnih u svijetu, gdje nijedna velika sila neće određivati ostatak svijeta šta i kako da radi. Naša uvjerenja su da dijelimo zajedničku budućnost i da Srbija i Rusija nemaju nijedno različito mišljenje o najvažnijim strateškim pitanjima. I to je ono što moramo da čuvamo, smatra Vulin.

Za Srbiju je, ističe, energetika ključna.

"Naša privreda bez ruskih energenata je osuđena na ogromne probleme. Mnoge zemlje sa Zapada dolaze i otvaraju ovdje svoja preduzeća zato što imamo jeftin ruski gas," naveo je Vulin.

U septembru će, dodaje, početi pregovori između "Srbijagasa" i "Gaspromnjefta".

- U maju sljedeće godine ističe naš sporazum o snabdijevanju gasom po povlašćenim cijenama i već smo razgovarali o tome da pregovori o produženju treba da počnu već sada, u septembru, da nema nijednog razloga da čekamo do maja, kaže Vulin, koji očekuje da će sporazum biti produžen.

Što se tiče poruke Evropske unije da veze sa Rusijom nisu kompatibilne sa vrijednostima EU zbog sukoba u Ukrajini, Vulin kaže da ne mogu očekivati od Srbije da vodi računa o njihovim interesima više nego o svojim, i da Srbija nema nijedan interes da se sukobi sa Ruskom Federacijom.

- Nemojte samo da mi pričate o vrijednostima po kojima su ukrajinske granice svetinja, a srpske granice nisu, ukazuje Vulin.

Kurtijeva ideja da KBS pređe most na Ibru i okupira sjever Kosmeta

Vulin je rekao da je veoma opasno otvarati most na Ibru i da je glavna ideja Aljbina Kurtija, koja stoji iza te namjere, da Kosovske bezbjednosne snage (KBS) okupiraju sjever Kosmeta.

Vulin je za RTS kazao da su Srbi veoma zabrinuti, kao i Vlada Srbije.

- Politika Aljbina Kurtija je etničko čišćenje Kosova. Njegova želja je da se sjever i jug Kosova očiste od Srba, naglasio je.

Podsjetio je da je, prema Rezoluciji UN 1244, NATO garant opstanka Srba i da je njihov posao da zaštite sve i ne dozvole da se Srbi hapse.

- Srbija će stalno podsjećati na to. Svojim aktivnostima će pomagati opstanak Srba. Dinar je ukinut da ne bismo mogli finansirati život Srba na Kosovu, istakao je.

Vulin je ocijenio da je veoma opasno otvarati most na Ibru, jer Albanci i Srbi ne žele da žive zajedno.

"Glavna ideja Kurtija je da KBS pređe most i dođe na sjever, kako bi ga okupirali," zaključio je.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana