Vulin: EU da razmisli kako Srbija ne bi završila u BRIKS-u

Srna
Vulin: EU da razmisli kako Srbija ne bi završila u BRIKS-u

BEOGRAD - EU bi trebala da razmisli o tome kako se evropski put Srbije ne bi završio članstvom u BRIKS-u zbog politike ucjena i uslovljavanja, rekao je potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

U intervjuu za njemački "Junge frajhajt" Vulin je rekao da zemlje BRIKS-a od Srbije ne traže nikakve političke koncesije, dok EU vodi drugačiju politiku.

U intervjuu "Pristupanje EU nije jedina opcija za Srbiju" Vulin je govorio o strateškim prednostima koje Srbija vidi u eventualnom članstvu u BRIKS-a.

On je rekao da je BRIKS i dalje ekonomska platforma bez čvrste strukture, ali da je snaga članica i njihov ekonomski potencijal toliko veliki da je BRIKS postao prava alternativa EU.

-Srbija bi bila neodgovorna kada ne bi razmotrila sve mogućnosti BRIKS zemalja i mogućnost pristupa tržištima i finansijama BRIKS-a - ocijenio je on.

Vulin je istakao da je Srbija vojno neutralna zemlja i da ne dozvoljava da bude upletena u sukobe drugih sila.

-Ne dopuštamo da nam se objašnjava da su granice Ukrajine svete, a granice Srbije nisu, i da zbog granica Ukrajine treba da budemo neprijatelj Rusije, koja na međunarodnom planu podržava našu borbu za poštovanje naših granica - rekao je Vulin.

Napomenuo je da je NATO 1999. godine pokušao da "ubije" Srbiju, ali je time ubio međunarodno pravo.

-Svi živimo sa tim zločinom, ali Srbija ne snosi nikakvu krivicu - istakao je Vulin.

On je dodao da je evroskeptik, ali da je vladajuća koalicija u Srbiji čvrsto riješena da postane članica EU.

-Mi ćemo to i dalje činiti, ali nećemo prestati da se brinemo o svojim interesima. Zvuči sebično, ali učili smo od najboljih. Naša dugogodišnja saradnja sa EU donela je očigledne rezultate - naveo je Vulin.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući hrabrosti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Srbija nije uvela sankcije Rusiji zato što vodi i nezavisnu ekonomsku politiku.

Vulin je rekao da neće mijenjati svoju politiku i prestati da se zalaže za ujedinjenje Srba, srpskog svijeta, vojnu neutralnost i najtješnje odnose sa Rusijom i Kinom.

-Za razliku od SAD i NATO-a, Rusija i Kina nas nisu bombardovale niti su od nas zahtevale da priznamo Kosovo ili da se odreknemo Republike Srpske - izjavio je Vulin.

Napomenuo je da je Evropa zavisna od ruskih energetskih izvora, zbog čega uvoz energije iz Rusije raste iz godine u godinu i da je miniranje gasovoda "Sjeverni tok dva" izvršeno kako bi se oslabila njemačka ekonomija i uništila njena konkurentnost, koja je decenijama bila veća zahvaljujući kupovini jeftinog ruskog gasa uz pomoć ekonomskih i političkih mjera.

-Ćutanje EU i Nemačke u vezi sa razaranjem `Severnog toka dva` pokazuje da je EU skup teritorija, a ne država - kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana