Vulin: Briks postao realna alternativa EU

SRNA
Vulin: Briks postao realna alternativa EU

BEOGRAD - Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da je BRIKS postao realna alternativa EU, čiji lideri nisu iskreni prema Srbiji i drugim zemljama Balkana kada je riječ o prijemu u Uniju, kao i o drugim pitanjima budući da Srbija 11 godina čeka sprovođenje Briselskog sporazuma i formiranje zajednice srpskih opština /ZSO/ na Kosovu i Metohiji.

Vulin je rekao da nije bio toliki protivnik EU dok nije upoznao Uniju i dodao da je evroskeptik, kao i 30 odsto Nijemaca i nekoliko miliona građana Unije koji smatraju da ona ne treba da bude skup teritorija nego zajednica slobodnih nacija.

On je ukazao da EU ima problem sa sopstvenim kredibilitetom, kao i da je godinama pregovarao sa predstavnicima EU o poglavlju 35, saopšteno je iz Kabineta potpredsjednika Vlade Srbije.

"Najpre su govorili da ono sadrži samo spisak prethodno preuzetih obaveza. A potom to poglavlje dobija nekakav vlastiti život i svaka od zemalja članica EU može u njega da dopisuje svoje uslove", rekao je Vulin za "Berliner cajtung".

On je poručio da je jednostavnije da Srbiji kažu da je ne žele u svojim redovima nego da joj stalno ispostavljaju uslove koje ne može da ispuni, te dodao da Srbija smatra EU partnerom, ali da nije siguran da je isti slučaj i sa Unijom.

"Predsednik /Rusije Vladimir/ Putin nam nikada nije rekao da će Rusija prekinuti odnose sa Srbijom ukoliko bismo pristupili EU ili ako vodimo pregovore o pristupanju. Pregovarači iz EU nam govore `ako ne prekinete odnose sa Rusijom, nećete ući u EU`. Dakle, da li smo partneri ili nismo? Zar nemamo i mi pravo na vlastite interese?", upitao je Vulin.

On je rekao da Evropa ne žali ni novac, a ni druga sredstva da bi ponovo uspostavila granice Ukrajine, te upitao zbog čega to ne važi kada je u pitanju Srbija i zašto se sve radi na štetu Srba.

"Da li je potrebno da podsećam da su Evropa i NATO svojevremeno garantovali opstanak SR Jugoslavije, a onda je najednom formiran savez Srbije i Crne Gore. Potom je i taj savez prestao da postoji", rekao je Vulin.

On je dodao da ne vjeruje da će Njemačka ili SAD ikada priznati grešku koju su počinili kada su 1999. godine bombardovali Srbiju, ali da ni Srbi ne mogu da se prave kao da se to nije dogodilo.

Upitan da li bi pristupanje BRIKS-u moglo da bude opcija za Srbiju, Vulin je rekao da će Srbija biti prisutna u Kazanju i da bi bilo neodgovorno kada ne bi ispitali sve mogućnosti, pa i članstvo u BRIKS-u.

"Ako je BRIKS atraktivan i za druge zemlje, na primer za Emirate ili za Saudijsku Arabiju ili za Tursku, zašto bi to trebalo da bude drugačije u slučaju Srbije? Ne postoji nikakva sumnja da je BRIKS postao realna alternativa EU", naglasio je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana