Vulin: BRIKS može ponuditi više nego EU

GS
Vulin: BRIKS može ponuditi više nego EU

BEOGRAD - Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da BRIKS ne zahtijeva ništa od Srbije, ali da ova organizacija može ponuditi mnogo više nego što Srbija traži.

On je naglasio da BRIKS predstavlja pravu alternativu Evropskoj uniji, dok više nije siguran šta EU uopšte nudi Srbiji.

- BRIKS je šansa za Srbiju i prava alternativa Evropskoj uniji. Ova organizacija ne traži ništa od Srbije, ali može da ponudi više nego što tražimo. I EU traži sve od nas, ali više nisam siguran šta nam nudi. Srbija veoma pažljivo razmatra sve mogućnosti koje pruža BRIKS i nastoji da uspostavi što bližu saradnju sa zemljama članicama ove organizacije, izjavio je Vulin u intervjuu za "RIA Novosti".

Vulin je najavio da Srbija u narednim danima očekuje zvaničan poziv za samit BRIKS-a u Kazanju i izrazio želju da učestvuje na tom forumu.

Rusiju nije moguće pobijediti na bojnom polju

Potpredsjednik Vulin je takođe prokomentarisao aktuelnu geopolitičku situaciju, ističući da najveći broj zemalja EU i čitav NATO žele da Rusija izgubi, bez obzira na žrtve. On je naglasio da on lično želi mir, ali da je nemoguće pobijediti nuklearnu silu kao što je Ruska Federacija na frontu.

- Nemoguće je pobijediti nuklearnu svjetsku silu, i to se odnosi i na SAD, Kinu i Rusiju. Zašto onda raspirivati sukob sa najvećom nuklearnom silom na svijetu i dovesti je u situaciju da iskoristi nuklearno oružje?, upitao je Vulin.

On je dodao da je mir u Ukrajini mogao biti postignut još u proljeće 2022. godine u Turskoj, ali da Zapadu tada takav ishod nije odgovarao.

- Mir u Ukrajini je mogao biti postignut na pregovorima u Istanbulu, na samom početku specijalne vojne operacije. Ali, to se nije dogodilo, jer odluku o miru u Ukrajini donose zemlje i političari koji nisu iz Ukrajine i koji žele da se bore sa Rusijom do posljednjeg Ukrajinca, istakao je Vulin.

Protesti u Srbiji: Zapad sprema Vučiću isto što i Miloševiću

U razgovoru za "RIA Novosti", Vulin je ukratko komentarisao i nedavne proteste u Srbiji, ističući da oni nisu toliko vezani za ekologiju, koliko za rušenje vlasti. On je upozorio da Zapad za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića priprema isto što i za bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića.

- Protesti zbog litijuma nisu toliko vezani za ekologiju. Njihov cilj je rušenje vlasti. Niko na Zapadu ne želi nezavisnu i jaku Srbiju. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je jasno ukazalo da su ovi protesti platforma za početak obojene revolucije, koja će morati da sruši vlast, rekao je Vulin.

On je dodao da svrgavanje vlasti ne znači samo promjenu vlasti, već i fizičku likvidaciju nosioca vlasti, podsjećajući na sudbinu predsjednika Miloševića nakon 5. oktobra 2000. godine. „Isto to spremaju i Aleksandru Vučiću,“ zaključio je Vulin, dodajući da je predsjednik Vučić u opasnosti zbog svog stava o Ukrajini, te da je on, nakon Donalda Trampa i Roberta Fica, sljedeća meta Zapada, pušu RIA Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana