Vuletić: LNG terminal u Grčkoj dobar za diversifikaciju gasa

Tanjug
Foto: arhiva

BEOGRAD- LNG terminal u Grčkoj, čijem početku izgradnje će sutra u Grčkoj prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prema ocjeni predsjednika Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislava Vuletića doprinijeće boljem snabdijevanju gasom i poboljštati energetsku diversifikaciju u jugoistočnoj Evropi.

"To je dobro radi energetske diversifikacije jer bi izgradnjom terminala tamo mogao da se dovede i neki drugi gas osim ruskog", kaže Vuletić.

Kaže i da bi se u terminalu u Aleksandrupoliju tečni prirodni gas koji dolazi brodovima i tankerima ponovo prevodio u gasovito stanje i cjevovodima dovodio do potrošača.

"Zato i gradimo sada gasovod od Niša do Dimitrovgrada, računajući da bismo mogli da se povežemo i za taj terminal. Gas iz njega bi se vodio u Srbiju, Bugarsku i Grčku", kaže Vuletić.

Prema ranijim najavama iz grčke kompanije Gastrejd, koja gradi terminal kod Aleksandrupolija, na sjevernoj obali Egejskog mora, blizu tromeđe Grčke, Turske i Bugarske, terminal će imati kapacitet za skladištenje 170.000 kubnih metara gasa, što je kapacitet za regasifikaciju od najmanje 5,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana