Vukadinović: Obnova kuće albanskog naciste - rehabilitacija kvislinškog aparata

Srna
Vukadinović: Obnova kuće albanskog naciste - rehabilitacija kvislinškog aparata

BEOGRAD - Igor Vukadinović sa Balkanološkog instituta smatra da to što Razvojni program UN /UNDP/ u Kosovskoj Mitrovici rekonstruiše kuću Džafera Deve, osnivača “velike Albanije” i surove SS divizije “Skenderbeg”, predstavlja još jedan pokušaj rehabilitacije pripadnika kvislinškog aparata iz Drugog svjetskog rata.

Vukadinović je za “Večernje novosti” rekao da zapadne zemlje pokazuju visok stepen tolerancije prema svemu što se događa poslednjih decenija na Kosovu i Metohiji, napominjući da je Deva prilično umešan u zločin i da se ne može relativizovati njegova umiješanost u fašistički aparat.

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je da je za Srbiju sporno to što UNDP u Kosovskoj Mitrovici rekonstruiše kuću Džafera Deve, kojeg su zbog surovosti zvali “kosmetski Hitler”.

“Kada UN rekonstruišu kuću Džafera Deve i planiraju da se taj prostor koristi za promociju kulture, kao da afirmišu ideologiju kojoj je on pripadao”, rekao je Raković.

On je ukazao da je Deva bio u Kosovskoj Mitrovici ono što je Aćif Hadžiahmetović Bljuta bio u Novom Pazaru.

Istoričar Ljubomir Dimić rekao je da bi donekle razumio da kuću Džafera Deve rekonstruišu Albanci, a da je sramota što je obnavljaju UN.

“Moramo se zapitati kakve vrednosti neguju i podstiču UN i koliko je to suprotstavljeno postulatima koji čine temelj te organizacije. UN su nastale nakon Drugog svetskog rata s ciljem da se nikada ne ponove zločini i ideologija koja je poražena u tom ratu”, istakao je Dimić.

Džafer Deva, čiju kuću u Kosovskoj Mitrovici rekonstruiše UNDP, bio je jedan od osnivača “velike Albanije” i surove SS divizije “Skenderbeg”, koja je likvidirala Srbe, Jevreje i Rome u Drugom svjetskom ratu. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana