Vujičić: Kurti želi ugasiti na KiM sve što funkcioniše u sistemu Srbije

Tanjug
Foto: RTG.rs

BEOGRAD - Predsjednica Odbora za Kosovo i Metohiju Danijela Vujičić izjavila je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima za cilj da na KiM ugasi sve ono što bi trebalo da funkcioniše u okviru sistema Srbije, da etnički očisti Pokrajinu, potpuno izađe iz dijaloga sa Beogradom i da teme koje su od važnosti za suživot na KiM svede na lokal.

Vujičić je za Tanjug rekla da se Priština zato ne obazire na upozorenje da bi mogla da bude isključena iz CEFTA.

„Prošli smo čitavu godinu kako nema srpske robe na KiM, penzija, plata, socijalnih davanja. Nemate pravo na izbor, čak 5.800 radnika je onemogućeno da bude na svojim radnim mjestima iz lokalnih samouprava,” navela je Vujičić i ukazala da penzijsko i invalidsko osiguranje po sistemu Srbije ima 30.000 korisnika, među kojima su i Albanci.

Istakla je da, iako Priština misli da može mimo bilo kakvih međunarodnih procesa, prava i pravila da dođe do članstva u Savjetu Evrope, do toga neće doći jer je svijet počeo da uviđa teror koji Kurti sprovodi nad srpskim narodom.

Vujičić je izrazila nadu da će evropska zajednica ispoštovati samu sebe jer je ona garant mira i bezbjednosti na KiM, kao i KFOR.

Vujičić je navela da je Odbor Skupštine Srbije za KiM na sjednici 30. septembra pružio punu podršku Vladi Srbije, predsjedniku Aleksandru Vučiću, pregovaračkom timu, srpskom narodu i političkim predstavnicima Srba na KiM da istraju u odbrani srpskih nacionalnih interesa i srpskog naroda na KiM.

Navela je da se Odbor složio sa tim da se pojačaju mjere i aktivnosti Vlade Srbije, a da je akcenat stavljen na pet pravaca koje je predsjednik Vučić iznio u cilju zaštite prava Srba i vitalnih državnih i nacionalnih interesa na KiM, a koje je Vlada Srbije dužna da sprovede.

„Prvi i osnovni zaključak jesu socijalno ekonomske mjere pomoći srpskom narodu na KiM. Naša politika je da se Priština vrati u status kvo ante, prije jednostranih poteza Prištine i Aljbina Kurtija. Pokušaćemo koliko je u našoj moći da pomognemo srpskom narodu pred terorom Aljbina Kurtija. To su i pravne i ekonomske mjere upakovane u tih pet pravaca za pomoć srpskom narodu na KiM,” navela je ona.

Istakla je da se Kurti uveliko priprema za kampanju pred izbore na KiM, u kojoj mu, kako je ocjenila, pomaže srpska opozicija koja ni jednom riječju ne osuđuje Kurtija, već osude i kritike za problem KiM usmjerava ka predsjedniku Vučiću i vlasti.

Vujičić je dodala da na sjednici Odbora nije bila čitava opozicija i da su gledali da se „što prije Odbor završi kako bi nastavili neke svoje druge aktivnosti,” što, kako kaže, pokazuje da im pitanje KiM nije broj jedan.

„Mi smo na djelu vidjeli da ih ne interesuje ni informacija o ugroženosti srpskog naroda na KiM na skupštinskom odboru,” rekla je Vujičić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana