Vučiću uručen Veliki krst vožda Đorđa Stratimirovića

Srna
Vučiću uručen Veliki krst vožda Đorđa Stratimirovića

BEOGRAD - Predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću danas je u Beogradu uručen Veliki krst vožda Đorđa Stratimirovića i Ukaz o odlikovanju, koje je ustanovio Odbor za prenos posmrtnih ostataka vožda Stratimirovića.

Ovo visoko priznanje, koje nosi ime po komandantu srpskih vojnih snaga za vrijeme revolucije u Austrougarskoj 1848. godine, u zgradi Predsjedništva Srbije uručili su predstavnici Centra za razvoj Šajkaške i profesor Ivan Stratimirović, praunuk vožda Đorđa Stratimirovića, prenio je RTS.

Tokom susreta sa Vučićem predstavnici Centra za razvoj Šajkaške iznijeli su nekoliko inicijativa, među kojima i prijedlog da jedna ulica u Beogradu ponese naziv vožda Stratimirovića.

Oni su predložili i da se u redovan program obilježavanja značajnih datuma u srpskoj istoriji uvrsti 15. decembar, dan smrti vožda Stratimirovića.

Uz zahvalnost za odlikovanje, Vučić je naglasio da će pružiti podršku daljim aktivnostima ovog Centra.

Đorđe Stratimirović je komandant srpske vojske za vrijeme revolucije u Austrougarskoj 1848. godine.

Ovaj srpski general, koga su ondašnji Srbi od milja zvali vožd, potiče iz ugledne kuće veleposjednika, porodice Stratimirović iz Kulpina, koja porijeklo vodi iz Hercegovine.

Rođen je u Novom Sadu 7. februara 1822. godine, a sahranjen u Beču, gdje je preminuo 15. decembra 1908. godine.

Na inicijativu Centra za razvoj Šajkaške, a uz podršku potomaka porodice Stratimirović, njegovi posmrtni ostaci su 27. septembra ove godine prenijeti u Srbiju, u Sremske Karlovce i položeni u zemlji gdje je rođen.

Šajkaška je geografski region u Srbiji, zauzima jugoistočni dio Bačke i nalazi se između četiri opštine – Novi Sad, Titel, Žabalj i Srbobran, a objedinjuje 14 naseljenih mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana