Vučić:Srbija nedvosmisleno na evropskom putu, ali misli svojom glavom

Srna
Vučić:Srbija nedvosmisleno na evropskom putu, ali misli svojom glavom

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je EU za finansijsku pomoć, podršku i solidarnost u vrijeme pandemije virusa korona, poručivši da je Srbija nedvosmisleno na evropskom putu, da želi da državu uređuje po evropskim pravilima, ali da će nastaviti da misli i odlučuje svojom glavom jer je to demokratski.

Vučić je nakon razgovora sa ambasadorima zemalja EU u Beogradu rekao da su iskazani različiti stavovi o pitanjima energetike na Kosmetu, ali da je on prenio opredijeljenost Srbije da svoj evropski put nastavi na transparentan način, prihvatajući kritike i "misleći svojom glavom".

Predsjednik Srbije je rekao da se Srbija dobro snašla u pandemiji virusa korona iako je pomoć EU u početku izostala, ali da generalno zahvaljuje EU za svu pomoć u ovom vremenu, kao i pomoć koju je pružila Srbiji u vrijeme katastofalnih poplava 2014. godine i putem pristupnih fondova.

- Mi smo na toj vrsti finansijske podrške i pomoći veoma zahvalni. To je za nas velika stvar. Mi smo sada ponudili našu pomoć zemljama EU jer imamo nešto više zaštitne opreme, čak i respiratore i možemo da je isporučimo u roku od 12 časova - rekao je Vučić.

On je naveo da želi da Fond za oporavak EU što prije zaživi jer "što se prije oporavi EU prije će se oporaviti Srbija".

Predsjednik Srbije je izjavio saučešće svim zemljama EU zbog stradalih koje su imali u epidemiji i naglasio da je Srbija ponašanjem u regionu tokom pandemije pokazala da može da iskaže solidarnost i sa onim sa kojima ne razmjenjuje lijepe riječi.

Kada je riječ o kritikama koje je u početku krize, kada je pomoć EU izostala, uputio na njen račun, Vučić je rekao da "stoji iza svakog slova koje je tada izgovorio".

- Svoju glavu imam. Svoj ponos imam. Tako ćemo se ponašati uvek i tako ću se ponašati. Ne stidim se nijedne reči - istakao je Vučić.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocijenio je da je Srbija dala dobar odgovor za vrijeme epidemije virusa korona, te da je to mogla da učini jer je prije krize imala važne reforme koje su je ojačale.

On je naglasio da je fundamentalno da se nakon izlaska iz krize očuva ekonomija EU i svih zemalja i najavio da će 6. maja biti održan sastanak EU sa liderima zemalja zapadnog Balkana u želji da one budu dio ekonomskog i političkog života EU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana