Vučić:Rado bih išao na KiM,ali to ne bi doprinijelo smirivanju situacije

Tanjug
Vučić:Rado bih išao na KiM,ali to ne bi doprinijelo smirivanju situacije

BAKU - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da bi rado išao na Kosovo i Metohiju da bude uz srpski narod, na skupu koji je najavljen nakon izjava Aljbina Kurtija da uklanjanje barikada ne isključuje žrtve, navodeći da mu to ne bi bilo dozvoljeno, kao i da smatra da ne bi doprinijelo smirivanju situacije.

Vučić je u Bakuu za TV Pink kazao da bi samo njegovo pojavljivanje "raspalilo strasti" kod Albanaca, koji misle da je sva vlast na Kosovu i Metohiji samo njihova.

-Ja bih rado išao, ali vam je jasno da mi niko to ne bi dozvolio i nisam siguran da bi to doprinelo smirivanju situacije, ne zbog reči koje bih izgovorio, već samo zbog pojavljivanja, a i raspalilo bi strasti kod Albanaca koji misle da imaju svu vlast tu i napadali bi Srbe koji žive tamo. Ja ne živim tamo - kazao je Vučić.

Vučić je istakao da dijalog sa političkim predstavnicima Albanaca u Prištini, kao i sa međunarodnom zajednicom, vodi na svakodnevnom nivou.

-Šta očekujete da kažem - da ćemo da tučemo haubicama iz baze Jug? Naravno da ćemo da razgovaramo, bolje je 1.000 godina da razgovaramo, nego jedan dan da ratujemo, sve dok oni ne napadnu, a ako napadnu, donosiću odluke kao vrhovni komandant u skladu sa interesima našeg naroda - kazao je Vučić na TV Pink odgovarajući na pitanje šta raditi dalje kako bi došlo do smirivanja situacije na KiM.

Predsjednik Srbije smatra da je situacija teška za Srbiju i navodi da je očigledno da neki misle da je pravi trenutak da izvrše potpuni pritisak na Srbiju, jer im se ne sviđa situacija u Ukrajini.

Kako kaže, više nije 100 odsto izvjesno da će strana koju podržavaju tako lako pobijediti kao što je to izgledalo prije dva, tri mjeseca, tako da je bitno što pre završiti kosovski problem kako ruski predsjednik Vladimir Putin ne bi pozvao na kosovski presedan.

Vučić ukazuje da je Putin to već više puta uradio i da su mu i francuski i američki predsjednici, Emanuel Makron i Džozef Bajden, to nedvosmisleno potvrdili.

-Rekao im je kako ste vi napravili kosovski presedan, tako ću ja sada da radim sa različitim delovima teritorije Ukrajine - dodao je Vučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana