Vučić: Želimo mir i poštovanje Dejtonskog sporazuma, Srbija će uvijek biti uz Srpsku

Agencije
Foto: Ilustracija

BEOGRAD - Srbija će da radi sve što može da se sačuva mir i stabilnost, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Govoreći o situaciji u BiH, Vučić je poručio da se nada "da ćemo nekada moći da uspostavimo bratski odnos sa Bošnjacima, ali za to morate da imate ideju obje strane".

- Nije dobro da imamo predloge sa strane, to na Balkanu ne uspijeva. Uskoro ćemo imati obilježavanje "Oluje, pa će kompletno rukovodstvo Republike Srpske biti u Beogradu i razgovaraćemo. Želimo mir i poštovanje Dejtonskog sporazuma i Srbija će uvijek biti uz Republiku Srpsku - naglasio je Vučić.

“Moramo da čuvamo mir u regionu.Srbija će poštovati Dejtonski mirovni sporazum, integritet BiH, ali i Republike Srpske, koju će podržati u svakom pogledu” dodao je predsjednik Srbije.

On  je takođe naveo da je „Otvoreni Balkan“  ideja mira, bezbjednosti i stabilnosti, “ideja koju smo sami doneli, koja nije nametnuta, koja govori da dobro razumemo šta se dešava oko nas, ali i da nećemo da slušamo i služimo drugima, da ne budemo njihovi pokusni kunići, da u saglasnosti sa svetskim okolnostima radimo ono što je najbolje za naš narod”.

Vučić je, za RTS, kazao da su vrata „Otvorenog Balkana“ otvorena za sve, ali je dodao „nikoga više ne jurimo“.

„Ko god želi dobrodošao je. Kako će neko u Sarajevu ili Podgorici za godinu i po dana, kada ukinemo granice između nas, objasniti svojim građanima, a oni budu čekali sa kamionom ljubenica mnogo sati, i te lubenice više nisu lubenice posle tolikog čekanja“; rekao je on.

Vučić je naglasio da je to njihova odluka, i da je, ko želi, dobrodošao, a ko ne želi ništa od toga.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana