Vučić zahvalio Zurofu na borbi za jasnu osudu ustaških zločina

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je direktoru Centra "Simon Vizental" Efraimu Zurofu na dosljednoj i neumornoj borbi i predanom radu na rasvjetljavanju zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu, kao i na tome što se sa ogromnom posvećenošću i dalje bori za jasnu osudu ustaških zločina.

Vučić je naglasio da se tom borbom daje nemjerljiv doprinos pravdi koju žrtve zaslužuju, ali i sprečavaju opasne pojave istorijskog revizionizma koje su sve vidljivije, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

"Ugled Vaše institucije i Vas lično doprinosi ozbiljnijem sagledavanju istorijskih činjenica i opreznijem nastupu onih koji neprestano rade na umanjivanju, čak i negiranju stradanja srpskog naroda. Saosećanje koje delimo ujedno predstavlja i podsetnik da nikada ne zaboravimo šta se zaista događalo tokom Drugog svetskog rata", istakao je Vučić.

On je zahvalio Zurofu za snažno argumentovano reagovanje nakon zabrane da posjeti spomen-kompleks u Jasenovcu, kojom je podržao Vučićevo pravo da to uradi, kako sa ljudske, tako i sa državničke strane.

Vučić je istakao da je Srbija, kao i uvijek, odlučna u borbi protiv antisemitizma, što je do sada u više navrata pokazala na konkretan način, ne samo time što je bila prva zemlja koja je donijela Zakon o restituciji, odnosno vraćanju imovine jevrejskim porodicama, već i pokretanjem niza inicijativa i projekata s ciljem očuvanja sveobuhvatnog sjećanja na žrtve nacizma.

"Srbija je usvojila zakon o Memorijalnom centru `Staro sajmište` radi ispunjavanja dužnosti trajnog pamćenja i spomena žrtvama Holokausta, genocida, okupatorskog terora i zločina", podsjetio je Vučić.

Vučić je sa Zurofom razgovarao o konkretnim inicijativama za očuvanje sjećanja na žrtve nacističkog režima, kao i o projektu podizanja memorijalnog kompleksa na Starom sajmištu koji bi bio posvećen žrtvama nacističkog režima po ugledu na Jad Vašem u Jerusalimu.

Sagovornici su se saglasili da tradicionalno istorijsko savezništvo srpskog i jevrejskog naroda predstavlja i vječitu sponu u sjećanju na zločine koji su počinjeni nad srpskim i jevrejskim narodom, te da će se u tom smislu postojeća saradnja produbiti i proširiti na brojne druge projekte i inicijative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana