Vučić: Zahvalan Meloni jer je spremna da nas sasluša

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

VERONA- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je veoma zahvalan italijanskoj premijerki Đorđi Meloni jer je uvijek spremna da sasluša stavove Srbije, i kada su u suprotnosti sa stavovima njene vlade.

Poslije razgovora sa Meloni na Sajmu vina u Veroni, a odgovarajući na pitanje novinara kako se podrška Italije Srbiji na evropskom putu uklapa sa neuvođenjem sankcija Rusiji i nesporazumima u pregovaračkim procesima sa Prištinom, Vučić je odgovorio: "Ne uklapa se".

"Italija kao i sve druge zemlje Evrope koje se nalaze na evropskom putu, ne računajući zakavkaske zemlje i Moldaviju, uvela sankcije Rusiji, mi nismo. Ja sam gospođi Meloni govorio o tome u Tirani, a govorio sam joj i danas", rekao je Vučić.

Što se tiče pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, Vučić je rekao da je o tome razgovarao sa Meloni mnogo detaljnije.

"Ja sam jasno rekao, a Frančesko Tajo je to jasno čuo, šta Srbija može, a šta je to što Srbija ne može. Hvala vam što ste uključili gospodina Taja jer je on  naknadno da bude u delegaciji EU i SAD plus Francuska i Nemačka koja će doći u Beograd. Ako ništa drugo, gospođa Meloni želi da nas čuje i sasluša i hvala joj na tome", naveo je predsjednik Srbije.

Dodao je da pozicija Srbije nije laka, već da je teška i da zato, kako je rekao, moramo da radimo više.

"Ljudi misle da se stvari odvijaju tako da će po prirodi stvari da bude dobro. Mi imamo sređene javne finansije, imamo dovoljno novca, ali moramo da radimo više. Kada možemo da kažemo da je 51 i li 52 odsto ekonomije Zapadnog Balkana naše, onda nam je pozicija snažnija. A ne da to pada na 45 ili 46 odsto. To opet govori da smo mnogo značajniji od svih drugih, ali bilo bi sramota da to sebi dozvolimo", poručio je predsjednik Srbije.

Istakao je da su zato važni razgovori poput onih sa premijerkom Meloni, jer je važno da, kako je rekao, imate uvijek dovoljno političkog razumijevanja za različite stvari, a da istovremeno gurate trgovinsku razmjenu, dovođenje investitora i sve drugo.

           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana