Vučić: Vašington, posle 30 godina, otvorio vrata Srbiji

Tanjug
Vučić: Vašington, posle 30 godina, otvorio vrata Srbiji

BEOGRAD - Poslije tri decenije vrata Bijele kuće smo uspjeli da odškrinemo, izjavio je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.


On je za RTS objasnio da nije Srbija promjenila spoljnu politiku, već su SAD, koje su 30 godina podržavali Albance i sve one koji su protiv Srba, ovaj put otvorili vrata za Srbiju.

Vučić je rekao da je Srbija inače uvijek sjedila na svojoj stolici, kao što i sada sedi.

Sporazumom iz Vašingtona napravili smo, ističe, prostor za desetostruke investicije.

“Pozicija Srbije nije ni malo laka. Nikada nismo imali podršku SAD, uvek su nam vrata Bele kuće bila zatvorena. Bela kuća je bila rezervisana za Albance i sve druge koji su protiv Srba. Svi su imali podršku Bele kuće protiv Srba. Sada smo to promenili”, rekao je Vučić za RTS.

On je ukazao da Priština, pored ostalog, sada neće smijeti da ne primjenjuje dogovoreno i da rizikuje da SAD promjene stav prema njima.

 

Vučić:Nisam ni američki,ni ruski čovek,ja sam srpski čovek

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odlično razumije probleme Srbije, izjavio je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio svima da on nije “ni ruski, niti američki ili nemački čovek, već samo srpski koji radi za Srbiju”.

Istakao je gostujući na RTS da su razgovori i sa Putinom i Lavrovim bili dobri i sveobuhvatni.

“Mali lideri ne mogu da vas razumeju, to jest oni koji imaju uzak pogled na svet, ali Putin odlično razume probleme Srbije”, kazao je Vučić.

Istakao je da ga Putin nije slučajno odlikovao ordenom Aleksandra Nevskog.

Dodaje da Putin odlično razumije koliko je teško kada u zemlji od sedam miliona stanovnika treba sačuvati mir i stabilnost, a i napredovati najbrže u Evropi.

“Putin to ume da ceni i ja cenim njegovo poštovanje”, rekao je Vučić i dodao da mu se predjsednik Rusije uvijek javi u roku od 24 sata, kao i da je i sada on tražio da se čuje sa Putinom.

Dodaje da mu se isto tako uvijek jave i Angela Merkel i Makron...

Zapitao je:” Kada ste u istoriji Srbije videli da se predsednik vidi sa tako važnim ljudima u kratkom periodu, u Beloj kući, sa Putinom, sa Merkel, u Briselu, Erdoganom i sutra sa Netanijahuom”.

To se nikada nije desilo, dodao je Vučić.

“To se nije dešavalo u srpskoj istoriji, što govori o poštovanju koje Srbija ima. Naši odnosi sa Rusijom su veoma dobri, i sa Kinom. I ja sam jedan od retkih lidera, koji je pred Trampom govorio da imamo prijateljske i dobre razvore sa Kinom”, rekao je Vučić.

Dodao je da ga je Tramp primio vrlo srdačno.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas da mu se i predsjednik Rusije Vladimir Putin, pored Lavrova, izvinio zbog neprikladnog posta Marije Zaharove na Fejsbuku i da mu je rekao da iza njega ne stoji ruska država i pogotovo ne on lično.

“Putin, a ni ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, mi se nikad nije izvinjavao ni zbog čega, a za ovako nesto obojica su to učinili, a da ja to nisam ni pomenuo”, rekao je Vučić za RTS.

Kaže da je današnji telefonski razgovor sa Putinom bio dobar, sveobuhvatan i da mu se Putin, između ostalog, izvinio zbog posta Zaharove, koja je na svom Fejsbuk nalogu neprimjernom fotografijom scene iz filma “Niske strasti” na kojoj glumica Šeron Stoun visoko prekršta noge “prokomentarisala” susret srpskog i američkog lidera.

“Pokazao je svoju pristojnost i rekao da iza toga ne stoji ruska država i pogotovo ne on lično”, istakao je Vučić.

On je naveo da u razgovoru taj post Marije Zaharove nije ni pomenuo, jer je smatrao da je to nevažni incident, budući da i u Srbiji postoje poslanici koji “govore gluposti” o Rusiji, a oni se ne izvinjavaju.

Rekao je da se po reakciji Rusije vidi koliko je poštovanje Rusije prema njemu lično i Srbiji.

Upitan da li misli da je Zaharova mogla bez konsultacija sa svojim šefovima da objavi takav post, Vučić je rekao da to svako može sam da prosudi, a, ponavlja, Putin mu se izvinio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana